woensdag 11 juli 2007

Volop druiven


Luxemburg – Gisteren zijn Corien & ik naar Echternach gereden. Het gebied rond dit plaatsje wordt Klein-Zwitserland genoemd. Als je er doorheen toert begrijp je die naamgeving meteen. Er zijn veel steile grillige rotswanden met nauwe spelonken. Het gebergte is bovendien bijna helemaal bebost.

In Grevenmacher groeien de wijnranken langs de stoeprand.

In het deel van het Moezeldal groeien geen bomen. Dat stuk van Klein-Zwitserland wordt bijna uitsluitend gebruikt voor de wijnbouw. Ze maken daar uitstekende meestal droge witte wijn van. Langs de Moezel loopt de Luxemburgse wijnroute. Het is een aaneenschakeling van wijndorpjes. We bezochten er wijnkelders waar de wijnboeren ons graag even lieten proeven van hun product. Behalve Echternach bezochten we zo ook Grevenmacher en Machtum. Op de heuvels langs de Moezel zie je overal wijnstokken. Rechte hellingen met wijnstokken die helemaal geschikt zijn voor de tegenwoordige machinale productie.

 De wijnstokken geven ondanks hun plekje in het winkelgebied van het dorp volop druiven.

Goede wijn vereist onder andere voldoende zon op de druiven. De wijnboeren proberen dan ook druiven te verbouwen waar dat maar enigszins mogelijk is. Alle stukken worden gebruikt. We zagen in Grevenmacher ook wijnranken gewoon in de straat langs de stoeprand. Niet voor de wijnbouw, maar in plaats van bomen. Gewoon ter verfraaiing van de straat. Wat er met de druiven gebeurt weet ik niet. De wijnstokken geven ondanks hun plekje in het winkelgebied van het dorp volop druiven.

Geen opmerkingen: