dinsdag 3 juli 2007

Vergeten beschaving


HELMOND – “Één voor allen, allen voor één”. Dit adagium uit de tijd van de musketiers schiet onmiddellijk in je gedachten als je hoort dat de titel van de beeldengroep van de Belgische kunstenares Bea van Dorp in het hart van Helmond de titel draagt ’Allen voor één’. Ruim een week geleden stond deze foto van de beeldgroep, kort na de officiële onthulling, op ODD. Het kunstwerk is ongeveer een week na de onthulling al het slachtoffer geworden van vandalisme. In de nacht van zaterdag op zondag is een van de zes beelden waaruit het kunstwerk bestaat helemaal aan gruzelementen geslagen. Van dit deel van het beeld is nog slechts een voet over.

Saskia tussen de ongeschonden mannen van het kunstwerk.

”Het gebeurt niet erg vaak moet ik toegeven, dat ik de krant open en dat er direct ‘nee toch zeker’ uitfloept… Nu overkwam mij dat wel…”, vertelt Saskia. Zij stond eerder samen op de foto met het toen nog ongeschonden beeld.

 Kunstenares Bea van Dorp zegt dat het bij haar kunstwerk gaat om ‘zielsverwanten die herinneren aan een vergeten beschaving’..

Het kunstwerk van de Belgische kunstenares Bea van Dorp stelt vijf mannen en een vrouw voor. Het is helemaal uitgevoerd in staal en keramiek. Het nieuwe kunstwerk vormde het startpunt van de nieuwe beeldenroute langs zeventig bezienswaardige objecten in het Helmondse centrum. Van Dorp zegt dat het bij haar kunstwerk gaat om ‘zielsverwanten die herinneren aan een vergeten beschaving’. Het feit dat de beschaving is vergeten, wordt door de vandalen op een heel pijnlijke manier in beeld gebracht. Het is gebrek aan beschaving wat dit beeld de kop kostte.

Niet hufterproof.

Er wordt volgens de krant nu druk overlegd gepleegd over wat er nu moet gebeuren met het beeld. “Het vorige beeld dat op deze plek stond, was van brons. Dat was veel vandalismebestendiger”, aldus een woordvoerder van het Helmondse gemeentebestuur. “Deze beeldengroep is van keramiek en daarom niet echt hufterproof”, voegt hij daaraan toe. En het zijn nu juist de hufters waartegen het moet worden beschermd. Ik zou het daarom gewoon weer terugzetten. Je laat je toch niet de wet voorschrijven door een stelletje hufters. Wel even een camera er bijplaatsen natuurlijk.

Geen opmerkingen: