maandag 9 juli 2007

Wandeling in het park


Helmond – Het was gisteren een mooie zomerse zondag. Een heerlijke dag om eens op je gemak door de kasteeltuin in het centrum van de stad te slenteren. Dat is op dit moment de beste plek van Helmond. De Helmonders zijn allemaal op de markt en vermaken zich daar op de kermis. In de rest van de stad is het erg rustig. In de kasteeltuin waren dan ook weinig mensen. Behalve wij tweeën, was er een moeder met haar driejarige zoontje in het park. Verder was de tuin verlaten. Er heerste een serene rust. Ik had gehoord dat de gemeente Helmond werk maakt van de kasteeltuin. Het is inderdaad duidelijk dat de tuin een stevige opknapbeurt krijgt.

Een groene en vooral open kasteeltuin.

Wat de aanleiding voor deze beurt is, weten we natuurlijk niet, maar duidelijk is dan men een groene en vooral open kasteeltuin wil creëren. Een tuin die bovendien aansluit bij het middeleeuwse kasteel. Er wordt nu dan ook volop gesnoeid, gekapt, gezaaid, geplant, gegraven en vooral ook flink opgeruimd. De toenmalige Heren van Helmond zouden het terrein rond hun laatmiddeleeuwse waterburcht niet meer herkennen. De herinrichting van het park heeft wel tot gevolg dat er minder ruimte is voor allerlei wat grotere culturele activiteiten.

De aanleg van het beekje de Oude Aa kost wel wat ruimte.

De organisatoren van de kasteeltuinconcerten zullen flink moeten puzzelen om alles weer een plekje geven. Maar dat is kennelijk gelukt want ik hoorde van een Helmondse ODD-lezer dat de gratis kasteeltuinconcerten voor juli en augustus allemaal zijn gepland. Toch denk ik dat bezoekersaantallen zoals vorig jaar (ongeveer 7000 per avond) niet meer mogelijk zijn. Dat ruimtegebrek komt onder meer door de aanleg van de Oude A. Het ziet er wel heel mooi uit en past uitstekend in het park. Het beekje wordt als alles klaar is voorzien van twee bruggetjes. Een wandeling op een zomerse zondag zal dan ongetwijfeld nog aardiger zijn.

Geen opmerkingen: