dinsdag 31 juli 2007

Forse daling criminaliteit in Delft


Delft – Net zoals de brandweer niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van een brand, is de politie is niet verantwoordelijk voor de veiligheid. Die verantwoordelijkheid delen we met elkaar. Als meer mensen dat zouden beseffen en daarnaar handelen, zou het veiliger worden. Politie Haaglanden doet er alles aan om de inwoners van hun regio dat besef bij te brengen. Kort na de invoering van de proef met het sms-alarmsysteem werd al duidelijk dat snelle samenwerking tussen publiek en politie resultaat oplevert. Na de melding van een autodiefstal in Poeldijk, liet de politie direct een alarmmelding uitgaan. Reeds na vijf minuten belde een attente inwoner van de regio. Hij had de gestolen auto in Poeldijk langs de weg zien staan met een lekke band en een open portier. Zaak binnen vijf minuten opgelost. Chapeau voor de beller en de samenwerking met de Hermandad.

Sneller de politie bellen als je iets verdachts ziet gebeuren, helpt de daders te pakken.

Gisteren deed de politie via een persbericht opnieuw een beroep op ons om toch vooral te bellen als je iemand een misdrijf ziet plegen. Mensen beseffen het niet, maar informatie die burgers geven, is vaak heel essentieel bij het opsporen van de daders. Snelheid is daarbij van belang. Dat geldt nog eens extra in zaken waar elke seconde telt. Helaas wordt nu nog maar een kwart van alle waargenomen misdrijven gemeld aan de politie. Dat betekent in 75 procent van de zaken een gemiste kans op een snel resultaat.
Uit de criminaliteitscijfers die gisteren werden gepubliceerd, blijkt dat in Delft in de eerste helft van dit jaar 3485 keer aangifte is gedaan van een misdrijf. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van 2006 (3933). De daling van het aantal aangiften van diefstal van auto’s, mishandeling en bedreiging is nog forser, respectievelijk 20, 16 en 14 procent. Dit alles terwijl de bereidheid om aangifte te doen stijgt. Er is wel een toename van het aantal aangiften bij auto-inbraken (+ 26%) en diefstal uit een bedrijf (+ 32%). Er is dus nog alle reden om meer en eerder te bellen als je wat verdachts ziet.

Geen opmerkingen: