woensdag 14 december 2005

Zwart van de mensen op Lichtjesavond


kerstklokje links.kerstklokje rechts.Delft – Onze woonplaats veranderde gisteravond in een sprookjesstad toen om zeven uur ’s avonds burgemeester Bas Verkerk op de Markt de lichtjes van de achttien meter hoge kerstboom ontstak en de straatlantaarns doofden. De historische binnenstad werd nog uitsluitend verlicht door kaarsjes en kerstverlichting. Vanaf dat moment waanden Corien & ik ons in een levende kerstkaart van Anton Pieck. Overal in de historische binnenstad klonken kerstliedjes, rook je de geur van chocolademelk, glühwein, erwtensoep en oliebollen en kon je snuffelen bij kerstkraampjes.
De lichtjes in de kerstboom op de markt zijn weer ontstoken.

Muziek- en theatergroepen zorgden voor kerstsfeer met Christmas carols, gospelmuziek en straattheater. Ook Corien’s museum ‘Het Prinsenhof’ was open. We luisterden daar naar muziek en namen kennis van de betekenis van de kerststal. Op de Heilige Geest Kerkhof was er bovendien een levende kerststal.
De stad wordt alleen nog maar verlicht met kaarsjes.

Het was heel druk in de stad. Het zag werkelijk zwart van de mensen op lichtjesavond. Ik schat dat er zeker zo honderdduizend mensen naar het kerstevenement in de Prinsenstad zijn komen kijken. Je moest soms wel even geduld hebben om ergens bij te kunnen komen. De nieuwe en de oude kerk zaten bomvol mensen en het kostte heel wat tijd om in en uit de kerk te komen.
In het Prinsenhof staat een middeleeuwse kerststal.

Corien & ik flaneerden tijdens de zesde editie van de Lichtjesavond in onze woonplaats langs tal van kerst- en winteractiviteiten in een historisch decor. Verspreid over het eeuwenoude centrum van de Prinsenstad konden bezoekers genieten van de skibaan, de schaatsbaan op de Beestenmarkt, een kerstsamenzang ij een bigband, een grote kerstmarkt, ijskunstenaars en optredens van diverse muziekgroepen. We zagen ook de Kerstman en zijn hulpjes rond rijden in de arrenslee.
Klik HIER voor een filmfragment

Geen opmerkingen: