maandag 12 december 2005


Kerstbomenbos in Engelse kerk


kerstklokje links.kerstklokje rechts.Dickleburgh – In de meeste huizen – in ieder geval in Engeland – staat inmiddels tenminste één kerstboom. In een kerk in Norfolk zagen Corien & ik er afgelopen week bijna zestig. In de vijftiende-eeuwse kerk van Dickleburgh is een tentoonstelling van kerstbomen georganiseerd. De bomen zijn allemaal geschonken en gedecoreerd door lokale bedrijven en organisaties. De opbrengst gaat – zoals in Engeland gebruikelijk bij dit soort activiteiten – naar een goed doel: Christian Aid.

De kerk in Dickleburgh herbergt zo’n kleine zestig kerstbomen.

Het kleine plaatsje op het platte land van Norfolk krijgt bezoek uit verre omgeving. Busladingen huisvrouwen worden er afgezet. Wij kopen ons kaartje bij the Rector, the Rev. Janice Scott. Ze is heel blij met al de belangstelling voor de tentoonstelling in haar kerk en kijkt niet op van een Nederlandse stel. ”We hielden vorige jaar ons eerste ‘Christmas Tree event’. Het was een geweldig succes en het aantal bezoekers overtrof onze stoutste verwachtingen”, zegt ze met groot enthousiasme als we haar vragen waarom ze het doen. Ze overhandigt ons een formuliertje. Daarop kunnen we onze eigen top drie van mooiste bomen invullen. Ze wijst ons als een echte zakenvrouw er meteen op dat er ook “light lunches and teas” worden geserveerd. De winnende kerstboom levert de makers 1000 pond op.

Corien bij de kerstboom die zij als nummer 1 koos.

Wij gaan de kerk rond en bekijken de bomen. Als ik later mijn formuliertje in de stembus doe, blijf ik nog even babbelen met Janice. Ik suggereer dat de kerstmisviering in de kerk ook wel erg druk zal zijn. Ze beaamt het gretig. Ze heeft er grote verwachtingen van. Inmiddels is er weer een nieuwe lading bezoekers gearriveerd. Ik neem afscheid van haar en bij het weggaan geeft ze nog een ander motief voor het organiseren van de tentoonstelling. Ze wil bezoekers van de ‘Christmas Extravaganza’ ”a gentle way into God” aanbieden. Wij wensen haar succes.

Klik HIER voor een filmfragment.

1 opmerking:

Sassefras zei

Leuk hoor, nu ook een flimpje erbij! Ziet er goed uit!
xxSas