dinsdag 13 december 2005

Kersttradities


kerstklokje links.kerstklokje rechts.Norwich – Kerstfeest is in feest van tradities. De kerstkaart is er daar zeker een van. Elk jaar sturen we familie en vrienden, maar ook kennissen een groet met de feestdagen. Het is een goede gewoonte om iets van je te laten horen, ook al is het maar één keer per jaar. Het is onze traditie om dat te doen met een foto van ons gezin. Door de jaren heen hebben de ontvangers de samenstelling van de groep op de foto zien veranderen. In Engeland is het de gewoonte van veel mensen om een kaart te versturen van een goed doel. Op die manier onderhoud je niet alleen de vriendschap, maar steun je ook nog een goed doel. Om het de mensen wat gemakkelijk te maken, was er in de grote hal voor de openbare bibliotheek in Norwich een kraam gemaakt waar uitsluitend kaarten van goede doelen werden verkocht.

In de grote hal voor de openbare bibliotheek in Norwich is een kraam waar uitsluitend kaarten van goede doelen worden verkocht.

Een andere traditie is het kerstdiner. Natuurlijk eten er ook veel mensen in een gezellig restaurant op 25 december, maar heel veel mensen slaan zelf aan het kokkerellen. In Engeland is het kerstdiner omgeven met veel tradities. Ik vroeg aan Mary-Ann die ons in een restaurant bediende wat een traditioneel Engels kerstdiner nu zo allemaal inhoudt. Ze behoefde daar geen moment over na te denken en lepelde meteen op: ” A traditional English Christmas dinner consists of roast turkey and stuffing, roast potatoes and vegetables, bread sauce, cranberry sauce and gravy, followed by Christmas pudding with brandy butter.” Ondanks dat het nog geen kerst was, heb ik vorige week toch maar een keertje roast turkey besteld. Het was verrukkelijk. Oorspronkelijk aten de Britten – zoals de lezers van Dickens weten – met kerstmis een gans. Maar sinds de 19e eeuw eet men kalkoen met kerstmis. De spectaculaire vogel maakte namelijk meer indruk op tafel, dan de traditionele kerstgans. Zo zie dat er ook nog wel eens een traditie wordt bijgesteld.

Brussels sprouts is een kerstartikel.

Wat Mary-Ann er niet bij vertelde is dat de ‘vegetables’ niet zo maar groenten naar keus zijn. Ook daarin volgen de Britten de traditie. Met kerst eten ze spruitjes. Of zoals ze het zelf noemen ’Brussels sprouts’. Het is een groente die je de rest van het jaar niet op hun bordje zult zien. Tegen kerst worden de spruiten echter volop aangeboden in de winkels. Op de beroemde markt van Norwich, die daar al sinds de middeleeuwen wordt gehouden, worden de spruiten zelfs nog verkocht aan de ‘stalk’. Niet handiger, maar wel volgens de traditie.

Geen opmerkingen: