zaterdag 24 december 2005

Vreugde is echte geschenk


kerstklokje links.kerstklokje rechts.Norwich – Tijdens ons bezoek aan Engeland zagen Corien & ik volop kraampjes op straat waar kerstmanmutsen werden verkocht. Het pak van Santa Claus is niet zo in trek, maar de muts kan zich verheugen in een grote populariteit.

De kerstmanmutsen zijn volop te koop.

Veel mensen dragen hem in plaats van de wollen muts die ze normaal op de oren hebben getrokken tegen de koude. In winkels, pubs en restaurants draagt het personeel ook vaak heel schalks de rode muts van de kerstman.

Paus Benedictus XVI droeg onlangs tijdens een algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein een camauro.

Ook Paus Benedictus XVI droeg onlangs tijdens een algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein een rode muts. Hoewel hij er erg op leek, was het geen kerstmanmuts, maar een camauro. Het was voor het laatst in 1963, het jaar van de dood van paus Johannes XXIII, dat een paus dat hoofddeksel droeg. De camauro is een rode fluwelen muts met een witte bontrand. Hij was vooral populair bij de pausen in de 17de eeuw. Hij heeft wel wat weg van een ‘geamputeerde' kerstmanmuts. Overigens probeerde Benedictus XVI helemaal niet op de kerstman te gelijken. De paus herinnerde de gelovigen juist aan de christelijke origine van het kerstfeest en riep hen op zich niet te laten verblinden door "flashy commercie en moderne cultuur". De geboorte van Christus, was volgens paus Benedictus XVI de essentie. "Vreugde is het echte geschenk op Kerstmis, niet de dure geschenken die tijd en geld kosten", aldus de leider van de Rooms Katholieke kerk

Geen opmerkingen: