vrijdag 13 maart 2009

Mode-humor in UK


Mijn Engelse pet.Delft – Toen iemand mij onlangs in Helmond vroeg waar ik mijn petten koop, bleek dat zij het merk niet kende. Ik heb mijn hoofddeksels gekocht bij een zaak van fcuk. Ik begrijp dat dit enige toelichting vereist.
In 1972 werd in Groot-Brittannië het modebedrijf French Connection opgericht. Ze verkopen niet alleen dames- en herenmode, maar ook accessoires. In 1997 werd de naam veranderd in French Connection United Kingdom. De afkorting wordt in kleine letters geschreven: fcuk. Hoewel dit een correct acroniem is, ontstond er in Engeland wel enige commotie vanwege de gelijkenis met het woord ‘fuck’. Bij French Connection zegt men dat de ontdekking van de gewaagde afkorting puur toeval is. Men zegt dat het lampje ging branden toen hun filiaal in Hong Kong een fax stuurde waarboven stond ‘FCHK to FCUK’. Na de introductie van de nieuwe naam, hebben ze het grapje helemaal uitgemolken. Er kwamen t-shirts met teksten als "fcuk fashion", "fcuk this", "hot as fcuk", "mile high fcuk", "too busy to fcuk", "lucky fcuk" en "fcuk on the beach". In Hull dook een eigen variant op”: "fcuk in hull". Dat lijkt immer weer sterk op "fucking hell".

Winkel van fcuk in Covent Garden in Londen.

Ik zag ze overal in Engeland, maar in ons land kwam ik nooit iemand met een dergelijk shirt tegen. Misschien toch een kwestie van smaak. Ik heb me laten vertellen dat in Australië T-shirts met de tekst "no fcukin worries" worden gedragen. In 2001 hingen tijdens de opening van de French Connection zaak in San Francisco grote spandoeken aan de voorzijde van de nieuwe winkel met daarop "San Francisco's first fcuk." De grap is er nu overigens wel af. Ik zie de shirts nooit meer en ook op hun site vind je er nauwelijks meer sporen van.

Geen opmerkingen: