woensdag 25 maart 2009

‘Hoog in je bol’ in Delft


Delft – De tulp is onze nationale bloem. Het is bovendien een bloem met een rijke geschiedenis. De bloem heeft al eeuwenlang invloed op het werk van kunstenaars. Er zijn weelderige stillevens met dit Hollandse bolgewas in onze nationale musea te bewonderen. De tulp wordt in Nederland ook op veel manieren gebruikt als decoratieve vorm. Behalve in de schilder- en beeldhouwkunst, zie je ze bijvoorbeeld ook als gevelsteen, vaas, hekdecoratie, deurknop en logo.

In Museum Lambert van Meerten tonen hedendaagse kunstenaars hun werk.

Museum Lambert van Meerten, Galerie INKT Delft en Galerie Terra Delft doen mee in deze Hollandse traditie. Ze tonen gezamenlijk de prachtige grafische en keramische collectie ‘Hoog in je bol’, met de tulp als thema. Corien & ik bekeken de werken geïnspireerd op dit door de eeuwen heen zo gewaardeerde bolgewas kort na de opening.

De tulp heeft al eeuwenlang invloed op het werk van kunstenaars

Het grafische gedeelte is met name te zien in Galerie INKT; Galerie Terra stelt het keramische werk tentoon. In het prachtige pand van Museum Lambert van Meerten tonen hedendaagse kunstenaars hun werk. Ook de tuin wordt daarbij gebruikt. In de historische kamers van het museum pronken de objecten en vazen in het prachtige Delftse licht van Vermeer.

De keramische en grafische tulpententoonstelling ‘Hoog in de bol’ is nog tot en met 3 mei van dit jaar te zien in Museum Lambert van Meerten, Galerie INKT Delft en Galerie Terra Delft.

Geen opmerkingen: