maandag 9 maart 2009

Geen plastic held in Delft


Delft – Sinds eind februari probeert een plastic oranje mannetje dat de typisch Nederlandse naam Plastic Hero kreeg ons over te halen om plastic verpakkingsmateriaal gescheiden in te leveren. Eind 2012 moet 42% van al het Nederlandse plastic verpakkingsafval efficiënt worden gerecycled, is de boodschap. In de eerste week van de campagne zag ik op billboards dat het mannetje ons vertelde dat hij overal in zit. Hij zat kennelijk in mijn fleecejack, in mijn dashboard en in mijn mobiel. Ik begrijp dat het beter is voor het milieu wanneer er wordt gerecycled. Ik doe dat al met batterijen, glas en papier. De breed opgezette campagne is bedoeld om ons ervan bewust te maken dat ook plastic moet worden gescheiden. Nu heb ik altijd geleerd dat er bij communicatie niet alleen sprake is van een ontvanger, maar ook van een zender. Dat is in dit geval heel onduidelijk.

Een abri van de tram in Delft heef ook een plaat van de plastic held.

De knullige uitstraling van de campagne en de onduidelijkheid over de zender doen mij eerder denken aan reclame voor weer een nieuwe zendgemachtigde. Of is het misschien een dure 1 april grap? Wie wil mij nu toch overhalen om plastic apart aan te bieden? Na enig spitwerk blijkt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Verpakkend Bedrijfsleven/Stichting Nedvang te zijn. Dat is dan meteen de tweede onduidelijkheid. Want als je bijvoorbeeld in Delft, Helmond, Eindhoven of Rotterdam woont, heb je een probleem. Die gemeenten doen net als nog meer gemeenten helemaal niet aan het gescheiden inzamelen van plastic. Dat maakt de reclame in abri’s e.d. nog onduidelijker. Het is ongetwijfeld waar dat je plastic afval beter kun scheiden. Het is daarbij ook waar dat je duidelijk moet communiceren en je doelgroep moet kennen. Het lijkt er nu op dat men niet weet waar de doelgroep zit. Dat is toch zonde van het geld, ook al is dat niet van plastic.

1 opmerking:

Saskia zei

Ah, zit het zo. Ik dacht ook al: "vanwaar al die plastic mannetjes?" Je ziet ze hier ook overal, maar we kunnen helemaal nog niet gescheiden afval aanbieden (behalve gft en papier). Onlogisch dus.