zaterdag 28 maart 2009

Hoort wie klopt daar

Palma de Mallorca – In oktober 1994 begon de Spaanse koning Juan Carlos op het Plaça de la Reina samen met zijn gasten, het Japanse keizerlijke paar, aan een wandeling door het historische stadscentrum van Palma de Mallorca. Oktober is daar een goede maand voor, ontdekten Corien & ik vorig jaar en het is bovendien een goed beginpunt van een wandeling. Het is bovendien heerlijk nazomerweer in oktober. Ook wij liepen het traject dat bekend werd als ‘La Ruta del Imperio del Sol’.
Voor dat ik het wist, had ik een aardige hoeveelheid deurkloppers digitaal vastgelegd.

We kuierden net als het koninklijk gezelschap door de brede steeg met trappen, de Costade la Seu, naar het Almudainapaleis. “Waar zou de koning zijn Japanse gasten nu op gewezen hebben”, vroegen we ons af. Er is veel te zien, maar je verwacht van een gids met blauw bloed toch dat hij met iets komt dat nog niet in de reisgidsjes staat vermeld. Iets origineels. Wij sloegen onze reisgids dicht en keken helemaal blank om ons heen. Wij wilden zelf iets nieuws ontdekken.
Kloppers van Palma de Mallorca.

“Er wordt hier weinig aangebeld”, merkte Corien op. Ze wees op de vaak monumentale deuren langs de route. Nergens was een elektrisch deurbelletje te ontdekken. De deuren in Palma zijn bijna allemaal voorzien van een deurklopper. Het gerinkel van de deurbel heeft hier de klop op de deur nog niet verdreven. Nu we er op letten, zagen we deurkloppers in alle soorten, maten en kleuren. Niet alleen de beweegbare gietijzeren of koperen ring of klepel was voorradig. We zagen heel veel kloppers in de vorm van een handje. Een linkse of rechtse directe voor een dreun tegen de eikenhouten façade. Voor dat ik het wist, had ik een aardige hoeveelheid deurkloppers digitaal vastgelegd. Dat is een koninklijk idee voor een stadswandeling. Wie de meeste verschillende deurkloppers vastlegt, krijgt aan het eind van het seizoen een gratis overnachting van de lokale VVV in het Almudainapaleis.

Geen opmerkingen: