vrijdag 4 juli 2008

Vuurwerk tot slot


Freiberg – De zondagavond begon heel mooi. In de biergarten van het hotel stond een reusachtig scherm opgesteld. Daarop keken we met z’n allen naar de ontknoping van de Europese voetbalkampioenschappen. Tijdens het spelen van het volkslied zochten de obers elkaar op en zongen uit volle borst mee. Ze dachten toen nog een tuin vol met fans van het Duitse elftal te gaan bedienen.

Tijdens het spelen van het volkslied zochten de obers elkaar op en zongen uit volle borst mee.

Het bleek een misvatting. De Nederlandse voetballiefhebbers bleken enthousiaste supporters van de Spaanse elf. Gedurende de wedstrijd bleek er ook steeds meer reden te zijn om die houding aan te nemen. De Spanjaarden voetbalden met verve en wonnen uiteindelijk de titel. Ook op de Obermarkt in het centrum van Freiberg stond een heel groot scherm. Daar onderbrak men het Bergstadfest om naar de wedstrijd te kijken. Duizenden Duitsers zagen daar het nationale elftal verliezen van de Spanjaarden. Dat was wel een beetje jammer voor de mensen op de markt want op het programma van het feest stond nu het afsteken van het vuurwerk. Dat zou het feestelijke slot van een heel mooi weekend moeten worden.

Een feestelijk slot van de avond.

Voor Corien en mij en al de andere Nederlanders werd het dat ook. De Duitsers zetten zich over hun verlies en deden dapper mee. Toch stroomde de markt na het vuurwerk sneller leeg dan gebruikelijk. Voor ons was de avond net zo mooi geëindigd als hij was begonnen. Dat dat niet voor iedereen gold, bleek de volgende morgen. Bloembakken waren omgekeerd en prullenbakken in de fik gestoken. De grootste schade leed de gemeente door een grote aangestoken brand. Een viaduct in aanbouw leed miljoenen euro’s schade door dat de houten bekisting, nodig voor het storten van beton, in brand was gestoken.

Geen opmerkingen: