dinsdag 29 juli 2008

Fotografie tegen consumentisme

Londen – Sinds kort is in The Photographers’ Gallery in Londen de expositie ‘Photography Against Consumerism’ van de Nederlandse fotograaf Hans Aarsman te zien. Op de tentoonstelling toont hij foto’s van zaken die hij heeft weggegooid of weggegeven. Fotograaf en schrijver Hans Aarsman kwam namelijk tot de ontdekking dat het makkelijker is om dingen weg te gooien als je er een foto van hebt gemaakt.

 Ik een moeder die de schoentjes, sandalen, klompjes e.d. waar haar kindertjes uitgegroeid zijn, fotografeert alvorens ze weg te gooien.

Hij kwam daar een paar jaar geleden achter, nadat hij was verhuisd. Hij vond toen in een doos een paar kleine kaboutertjes die zijn moeder ooit had gemaakt tijdens een bezigheidstherapie en wist niet wat hij er mee moest. Hij durfde ze niet weg te gooien. Dat voelde volgens hem als een soort verraad aan zijn moeder. Hij realiseerde zich toen dat een foto een prima vervanging kan zijn van de herinnering. Bovendien neemt een foto veel minder ruimte in beslag dan het bewuste voorwerp zelf.

 Ik een moeder die de schoentjes, sandalen, klompjes e.d. waar haar kindertjes uitgegroeid zijn, fotografeert alvorens ze weg te gooien.

Op deze manier ontstond het materiaal en het idee voor de tentoonstelling over consumentisme. Hij roept met zijn Londense expositie vragen op over bezitsdrang. Ook als je graag iets wilt hebben dat je niet kunt betalen, is zijn advies: maak er een foto van. Als je de tentoonstelling wilt zien, moet je wel naar Londen. Aarsman zal zijn foto’s niet in Nederland exposeren. Mij kwamen de ideeën van Aarsman direct bekent voor. Ik ken iemand in mijn directe omgeving die de schoentjes, sandalen, klompjes e.d. waar haar kindertjes uitgegroeid zijn, fotografeert alvorens ze weg te gooien.

De expositie ‘Photography Against Consumerism’ is t/m 14 september te zien in The Photographers’ Gallery in Londen.

Geen opmerkingen: