zaterdag 5 juli 2008

Opgeblazen kop


Den Haag – In het Atrium ligt een opblaasbare sculptuur van de 63-jarige toonaangevende Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Het is het hoofd van de Amerikaanse president George Bush, weergegeven als een inflatable.

 Paul McCarthy, (1945, Salt Lake City, Utah, USA. ) Bush Head, 2007, Vinyl, nylon, 1 fan 760 x 915 cm.

De president van de Verenigde Staten is door zijn kunstzinnige landgenoot onderwerp gemaakt van een beeldend politiek grapje in 3D. George Bush, die begin 2009 het presidentiële stokje zal overdragen aan een nieuw gekozen politiek leider, is hier een sleeping giant. Na de overdracht van de macht zal Bush niet langer in het middelpunt van de mondiale aandacht staan. Net zoals de inflatable bijna geheel verdwijnt als je hem leeg laat lopen. Of dat een grootste gedachte is of juist eentje vervult van leegte mag je zelf invullen. McCarthy heeft in ieder geval op een luchtige wijze een beeld van de leider van de Verenigde Staten gemaakt.
Om de opgeblazen kop goed te kunnen bekijken, steeg ik met de lift even naar de bovenste etage van het Atrium.

 Paul McCarthy, (1945, Salt Lake City, Utah, USA. ) Bush Head, 2007, Vinyl, nylon, 1 fan 760 x 915 cm.

Paul McCarthy is een van de toonaangevendste Amerikaanse kunstenaars van dit moment. Vorig jaar zagen we in het Antwerpse beeldenpark Middelheim een grote tentoonstelling van zijn inflatables. Daar maakte Bush Head ook onderdeel van uit. Onder de titel Freedom is tot en met 31 augustus van dit jaar op en rond het Lange Voorhout in Den Haag een overzicht te zien zijn van de ontwikkelingen binnen de Amerikaanse beeldhouwkunst van de afgelopen 50 jaar. De inflatable maakt ook deel uit van die tentoonstelling.

Geen opmerkingen: