zondag 6 juli 2008

Op de terugweg


Dillenburg – Op onze terugreis vanuit Freiberg maakten we een tussenstop in het stadje Dillenburg. Het belangrijkste historische monument van dit kleine stadje in de Duitse deelstaat Hessen is het Slot Dillenburg, het voorvaderlijke kasteel van het Huis van Nassau.
Hier werd in 1533 Willem van Oranje geboren. Vierendertig jaar later werd hier ook Maurits van Oranje geboren.
Als je tweeëntwintig jaar werkt in het Delftse woonhuis van Willem van Oranje is het niet meer dan logisch dat je ook even een kijkje wilt nemen in zijn geboorteplaats Dillenburg.

Corien werkt al ruim twintig jaar in het Delftse woonhuis van Willem van Oranje. Het is dus niet meer dan logisch dat ze ook een kijkje wilde nemen in de geboorteplaats van onze Vader des Vaderlands. Wij zagen dat van het slot van waaruit Willem van Oranje het Nederlandse verzet tegen de Spaanse onderdrukkers organiseerde bijna niets meer over is. Het werd in 1760 tijdens de zevenjarige oorlog tegen de Fransen vernietigd. Alleen het ‘Stockhaus’ ( de vroegere gevangenis) en wat ruines zijn overgebleven. Tegenwoordig herinnert aan onze Willem (zoals ze Willem van Oranje in het museum het Prinsenhof noemen) alleen nog de Wilhelmsturm (Willemstoren). Deze toren werd in 1873 gebouwd op de historische slotberg. In de toren bezochten wij het Oranje-Nassaumuseum. Hier zagen we voorwerpen en documenten over de geschiedenis van Willem van Oranje. Zo is er o.a. een grote stamboom van het huis Oranje-Nassau.
 Dillenburg ligt op de 2.400 kilometer lange toeristische Nederlands-Duitse 'Oranje-route'..

Dillenburg ligt op de 2400 kilometer lange toeristische Nederlands-Duitse 'Oranje-route'. Op deze route doe je aan Oranje gerelateerde plekken in Nederland en in negen Duitse deelstaten aan. Op de terugweg vanuit Freiberg behoefde we maar een kleine omweg te maken.

Geen opmerkingen: