woensdag 16 juli 2008

Delftse trekzakblues is top


Delft – Afgelopen vrijdag bezochten we het ‘grachtenconcert’ van de Delftse zydecogroep Les Chats Cadiens op de Markt. De groep bestaat uit vier topmuzikanten die eerder waren te beluisteren op het North Sea Jazzfestival en het Montreux Jazzfestival. Bandleider Henk de Kat vertelde me ooit dat hun muziek is geïnspireerd op die van de in 1987 overleden Creoolse accordeonist Clifton Chenier. De groep is in de wereld van zydeco en cajun bekend om de zeer unieke sound. Bandleider Henk de Kat, die onlangs tijdens het 16e cajunfestival in Raamsdonksveer door een vakjury van musici, platenproducenten en impresario´s uit onder meer Engeland, Duitsland en Frankrijk werd uitgeroepen tot ´Beste zydeco-accordeonist van Europa´, bepaalt met zijn bijzonder manier van spelen die klankkleur van de groep. Hij speelt op zijn trekzak prachtig diep klinkende baspartijen, waardoor een basgitarist niet nodig is.

 Het laatste album ´French Accordion Blue´, van Les Chats Cadiens werd in Raamsdonkveer verkozen tot de beste Europese zydeco-CD.

We waren ook weer erg onder de indruk van Willem van Dullemen, de gitarist van de groep. Ook de voormalige frontman van de 'Lousiana Radio' Hans de Vries was vrijdagavond weer erg goed op dreef. Hij is een genot om naar te luisteren en te kijken. Hij tovert uit zijn mondhamonica een fantastische bluessound, maar kan ook heel goed overweg op het wasbord, de triangel en de voodoo-stick. De frontmen van Les Chat Cadiens worden strak gesteund door drummer Jeroen Elfferich. Soms subtiel met brushes, maar dan weer strak en dwingend.

 Les Chats Cadiens werd beloond met luide en enthousiaste reacties van het publiek op de volle mark.

Benthe, Sietske en Karsten maakten net als Saskia voor het eerst kennis met deze Europese topgroep en genoten zeer van het concert op de zonnige markt. We boften dat de groep die ook dit jaar weer een druk programma op diverse festivalpodia in binnen- en buitenland moeten afwerken ook in hun eigen stad tijd vrij konden maken voor een concert. Ze werden beloond met luide en enthousiaste reacties van het publiek op de volle markt.

Op de site van de groep zijn gratis nummers te downloaden. Klik daar voor hier

Geen opmerkingen: