vrijdag 18 juli 2008

Filmheld bezoekt Delft

Delft – Snuf is een filmheld en een hond. Hij speelt de hoofdrol in de boeken van Piet Prins en in de film ‘Snuf de hond in Oorlogstijd' die onlangs naar een van de boeken is gemaakt. In het najaar wordt ‘Snuf de hond’ als een twaalfdelige serie op de televisie uitgezonden. Gisteren was Snuf met enkele hoofdrolspelers uit de film naar Delft gekomen om de tentoonstelling 'Dappere Dieren’ in het legermuseum te openen. Ter gelegenheid hiervan trok een kleurrijke optocht door het centrum van Delft. Er waren diverse dappere dieren. Ik zag een kameel begeleid door een Brits-Indische militair uit de Tweede Wereldoorlog, een ridder te paard, een 17e eeuwse valkenier, een ezel, een bok en twee Gele Rijders van de Rijdende Artillerie. Speciale gast in de stoet was niet alleen filmheld Snuf de hond, maar ook Vivian van Huijden, Bas Muijs, Rense Westra en Wim Serlie uit de film ‘Snuf de hond in Oorlogstijd’.

Een kameel begeleid door een Brits-Indische militair uit de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling ‘Dappere dieren’ in het Legermuseum in Delft opent vandaag haar deuren. Wie heeft er nooit gehoord van de olifanten van Hannibal? Sorus was de grootste en de belangrijkste bondgenoot van Hannibal in zijn strijd tegen de Romeinen. Maar er zijn veel meer dieren die een belangrijke rol hebben gespeeld in oorlogstijd: Stubby de hond verrichtte, in de Eerste Wereldoorlog, de ene na de andere heldendaad; zo blafte hij de Amerikaanse soldaten wakker tijdens een gifgasaanval.

Er trok een kleurrijke optocht door het centrum van Delft.

Het Legermuseum zet deze en andere dieren uit het leger deze zomer in de spotlights. Door te ervaren, te kijken, en te doen wordt duidelijk waarom dieren door de eeuwen heen zo'n belangrijke rol hebben gespeeld in oorlogstijd: ze kunnen dingen die mensen niet kunnen. De mens kan immers niet tippen aan de kracht van een olifant of de snelheid van een paard. In oorlogssituaties zorgden postduiven voor communicatie en honden sporen mijnen en gas op. Maar tussen mens en dier ontstaat vaak ook een sterke vriendschapsband. De loyaliteit van dieren aan hun baas en de troost die ze kunnen bieden in de spanning van oorlogstijd, maken hen tot geliefde kameraden.

De dappere dieren zijn in het Legermuseum te bezoeken van vandaag tot en met 13 april 2009.

Geen opmerkingen: