maandag 7 juli 2008

Joseph, Jan Hendrik en Joseph

Ook het huis in de Veestraat had de kenmerkende zuiltjes.Helmond – In 1866 wordt de spoorlijn Eindhoven, Helmond, Venlo in gebruik genomen. Door de komst van dit belangrijke transportmiddel wordt de textielnijverheid en de metaalindustrie in mijn geboortestad steeds belangrijker. Er volgt een ware bloeiperiode voor Helmond die tot 1930 zal duren. In deze tijd van industrialisering komen in 1881 de broers Joseph en Jan Hendrik Leloup in Helmond wonen. Joseph vestigt zich als boekdrukker. Hij begint een bedrijf in de Veestraat. Jan Hendrik gaat wonen in de Ameidestraat. De beide mannen trouwen met de zusjes Van Kraaij. Jan Hendrik koopt het pand in de Ameidestraat van zijn schoonvader die daar tot dan toe een pettenfabriek en –winkel in had. Het gaat goed met de beide ondernemende broers en ze kopen steeds meer onroerend goed. Joseph koopt een groot pakhuis aan de Veestraat en laat dat grondig verbouwen tot woonhuis en werkplaats. Hij vestigt er een drukkerij en uitgeverij van prentbriefkaarten. De winkel van Leloup in de Molenstraat met de kenmerkende zuiltjes.

Zijn broer Jan Hendrik koopt een groot weiland aan de Molenstraat. Daar laat hij winkelpanden bouwen. Ik denk dat de broers gebruik maakten van dezelfde architect en dezelfde aannemer. De overeenkomst in bouw is opvallend. Zo hebben de panden in de Molenstraat en de Veestraat dezelfde zuiltjes aan de voorzijde. Het zijn die zuiltjes die ook voor mij zo treffend zijn. Eind van de jaren dertig in de vorige eeuw werd er toch nog een Joseph eigenaar van het pand. Nadat hij het eerst had gehuurd, kocht mijn vader het namelijk. Hij begon er zijn aardappelhandel. Jan Hendrik Leloup was de trotse bezitter van de eerste auto in Helmond.

Jan Hendrik Leloup was niet alleen de eigenaar van diverse panden in Helmond. Hij was ook de trotse bezitter van de eerste auto in Helmond. Als hij een ritje door de Molenstraat maakte, zoals op deze foto uit 1920, was er volop belangstelling.

Een bijdrage van Els

1 opmerking:

Laura zei

Beste Els,

Uit je verhaal maak ik op dat je vader in Helmond z'n eigen aardappelhandel had/heeft.
In het kader van het 100-jarig bestaan van het Eindhovens Dagblad ben ik op zoek naar foto's en tekst over Helmond in de periode van 1900- 2012.
Heeft u eventueel foto's met verhalen die wij voor het project mogen gebruiken?
Misschien heeft u of u vader nog verhalen over het Helmond van vroeger en nu.
Mocht dit het geval zijn dan zou ik graag een afspraak maken om een keer rond de tafel te gaan zitten om hierover te praten.

Mocht u materiaal en/of interesse hebben dan hoor ik het graag.
Ik ben te bereiken via e-mail:
l.timmermans@ed.nl

Mocht uw vader inmiddels overleden zijn, dan spijt het mij dat ik die herinnering naar boven breng.

Met vriendelijke groet,

Laura Timmermans
Project Nero
Eindhovens Dagblad

p.s. Mocht u deze mail na 20 januari lezen/ontvangen, beschouw deze dan als niet verzonden.