zondag 20 juli 2008

Delftdag 2008


Delft – Het Delftsch Studenten Corps (DSC) is de oudste studentenvereniging van Delft. Ze werd opgericht op 22 maart 1848. Dat betekent dat DSC dit jaar haar 160-jarig bestaan viert. De besloten sociëteit van het corps is zelfs ouder. Die heet Delftsche Studenten Sociëteit Phoenix (spreek uit als feunix). De sociëteit die door de studenten zelf ‘de zaak’ wordt genoemd, is opgericht op 1 maart 1847, ruim een jaar voor de oprichting van het Delftsch Studenten Corps. Het huidige pand aan de Phoenixstraat 30 werd in 1877 gebouwd. Het is dus een oude club met een dito gebouw.

 De deelnemers werden vastgesnoerd in een Smart personenauto omhoog getakeld.

De viering van het 32ste lustrum gebeurt met allerlei activiteiten en feesten voor de studenten. Op acht feesten vierden ongeveer 20.000 studenten uit heel ons land samen de afgelopen weken feest. Er was nog veel meer, maar voor de stad was toch vooral de Delftdag afgelopen vrijdag het leukst. Die dag organiseerde DSC op de Markt allerlei feestelijke activiteiten voor de inwoners van de studentenstad. De dag werd afgesloten met een popconcert met Ellen ten Damme en de Delftse zanger/pianist Roel van Velzen. Eerder die dag was er een ’naaldhakken-race’ over een parcours op de Markt. Gewoonlijk lopen slechts de bruidjes hier op naaldhakken. Ook afgelopen vrijdag was dat weer het geval. Ik zag zeker vijf kersverse bruidsparen het stadhuis binnen schreiden om te huwen. Geen van de pasgehuwde dames heeft echter nog even meegedaan aan de race. De 21-jarige Delftse studente Carlijn ging dan ook met de eerste prijs aan de haal. Ze kreeg een paar sportschoenen zodat ze in de toekomst comfortabelere kan hollen.

 Het klinkt eng en zo zag het er ook uit.

Het leukst vond ik toch het bungeejumpen in een auto. De deelnemers werden vastgesnoerd in een Smart personenauto omhoog getakeld. Vervolgens stortte de auto frontaal omlaag om vlak voor de grond te worden tegengehouden door vier sterke elastieken banden. Het klinkt eng en zo zag het er ook uit. Toch stonden de mensen in de rij voor een vrije val met een auto. Ik zag onder de deelnemers heel wat Amerikaanse en Japanse toeristen en hoorde in heel wat buitenlandse talen vrouwen gillen. Die waren precies op de goede dag in de Prinsenstad gearriveerd want er kon ook gratis worden deelgenomen aan een salsa dansles. Ook dat gebeurde in de openlucht.

Geen opmerkingen: