donderdag 24 juli 2008

Plaatjes schieten op hoogte


Delft – Het Bastei is een rotsenmassief 190 m boven de Elbe vlak bij het plaatsje Wehlen. Corien & ik bezochten het eerder deze maand. Zwitserse kunstschilders gaven deze streek ooit de naam ‘Saksisch Zwitserland'. Het is een van de best bezochte toeristische attracties, want je hebt er een prachtig uitzicht over de Elbe-vallei en het Elbsandsteingebirge.

Een prachtig uitzicht over de Elbe-vallei.

Dit gebied kan al heel lang rekenen op de populariteit van de toeristen. Al in 1797 wordt het vermeldt in de reisgidsen. Een van de eerste gidsen die beroepsmatig met toeristen de Bastei opklom was ene Carl Heinrich Nicolai. Hij schreef in 1801 in zijn wandelgids: "Welche hohe Empfindungen gießt das in die Seele! Lange steht man, ohne mit sich fertig zu werden (...) schwer reißt man sich von dieser Stelle fort." Dat gaat 207 jaar later nog precies zo op. Ook wij genieten volop van het fabuleuze uitzicht.

Het Elbsandsteingebirge.

Op een maquette op de beroemde Basteibrücke lees ik dat hier in 1853 door de Saksische hoffotograaf Hermann Kroon de eerste landschapfoto’s van Duitsland werden gemaakt. Dat moeten meteen al adembenemende platen zijn geweest. Er zijn nadien ongetwijfeld nog vele duizenden foto’s gemaakt. Ik zie werkelijk iedereen om ons heen plaatjes schieten. Ook wij doen daar natuurlijk aan mee. Zo’n flinke klim en zo’n prachtig uitzicht maken bovendien hongerig.

Corien op de de beroemde Basteibrücke.

In 1812 begon slager Pietzsch met het verkopen van versnaperingen aan de bezoekers. Hij liet hierboven twee hutten neerzetten en verkocht daar brood, bier, sterke drank, koffie en melk. Dat het een geweldig idee was van die lokale slager blijkt ook nu nog steeds. Er zijn inmiddels drie uitstekende restaurants, waar je heerlijke vijfgangen maaltijden kunt gebruiken. Wij waren er zeer tevreden over. Heerlijk smikkelen en terwijl genieten van een prachtig uitzicht.

1 opmerking:

Sächsische Schweiz - Saxon Switzerland zei

Greetings from Saksisch Zwitserland!
You'll find some information in Dutch on www.maler-weg.de and in English on http://saxonswitzerland.wordpress.com/

Sabine