dinsdag 24 juni 2008

Westminster Bridge


Londen – In augustus 1987 nam Corien de foto van Saskia en Sander samen met mij op de Westminster Bridge in Londen. De foto is dus ruim twintig jaar oud. De smeedijzeren brug ligt hier al sinds 1862. Hij verbindt de wijken Westminster en Lambeth en is in 146 jaar niets veranderd. Londenaren steken nog steeds hier de Theems over om van de parlementsgebouwen naar de County Hall aan de overzijde te komen. In de loop van de laatste twintig jaar zijn ook wij vaak via deze brug naar de overzijde gewandeld.

Augustus 1987.

Dit voorjaar staken we, nu met het gezin van Bob & Saskia, de Theems opnieuw over via deze brug. Niet om naar de County Hall te lopen, maar om het reuzenrad de London Eye te bezoeken. Nog steeds heeft de ruim 76 meter lange brug zeven bogen met door de architect van Westminster Palace Charles Barry aangebrachte gotische versieringen. De brug heeft ook nog steeds dezelfde kleur groen als in 1862. Dat is namelijk de kleur die de stoeltjes hebben in the House of Commons. Dit in tegenstelling tot de Lambeth Bridge even verder op. Die is rood, net als de stoeltjes in the House of Lords.

juni 2008.

Toch is er wel het een en ander veranderd in twintig jaar. Wat opvalt is dat het nu heel erg druk is geworden op de brug. Dat komt door de London Eye. Dit reuzenrad trekt een permanente stroom bezoekers. Je ziet op de foto ook de constante stroom dubbeldekkers die de over de brug gaat. Tot 1952 reden er trams in twee richtingen over de 146 jaar oude brug.

Tot 1952 reed hier een tram.

In 2007 kwam een twee jaar durende renovatie van de brug gereed. Het resultaat daarvan is dat de brug er uitziet alsof er sinds 1862 niets is gebeurd.

Geen opmerkingen: