dinsdag 10 juni 2008

Nieuwe hoge attractie in Londen

Londen – De Britse hoofdstad heeft er opnieuw een hoog uitzichtpunt bij. Na de ‘London Eye’, is er in Kew Gardens nu een ‘Treetop Walkway’. Het wandelpad langs de toppen van de bomen in het tuinencomplex Kew bevindt zich op een hoogte van achttien meter. Het is ontworpen door dezelfde mensen die ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de tweehonderd meter hoge ‘London Eye’. En net al dat grote rad biedt het ook een prachtig uitzicht over de stad en het park.

De Treetop Walkway gaat door de toppen van de bomen.

Het geeft de bezoekers van de botanische tuin een geheel andere blik op de bomen en de vogels en insecten die er in leven. De hoge wandelaars kunnen op deze manier ook de korstmossen, zwammen en andere begroeiingen van de bomen van dichtbij bestuderen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om de wortels van de bomen te bestuderen. Dat wordt mogelijk door een andere attractie, de Rhizotron. De bezoekers gaan door een soort kier in de grond naar binnen. Ze kunnen in de Rhizotron zien hoe belangrijk boomwortels zijn. Niet alleen voor de boom, maar ook voor de micro-organismen in de aarde.

De Treetop Walkway is 18 meter hoog.

Officieel is de naam van de populaire tuin die door koningin Victoria in 1841 aan het volk werd geschonken: Royal Botanic Gardens, Kew. Daarvoor wandelden daar alleen wetenschappers en leden van de Britse koninklijke familie. Het is met zijn 120 ha een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Sinds 2003 staat het op de UNESCO-lijst van World Heritage Sites.
Het ‘Dutch House’ dat er vlakbij stond werd in 1781 door koning George III gekocht voor zijn kinderen. Het heet nu Kew Palace. Een van de mooiste gebouwen vind ik een pagode die in 1761 naar Chinees voorbeeld werd gebouwd voor prinses Augusta van Saksen-Gotha, de toenmalige weduwe van de prins van Wales.

Geen opmerkingen: