zondag 29 juni 2008

Eenhoorn geboren in Toscane

Prato – We weten alleen hoe een eenhoorn eruitziet van middeleeuwse schilderijen.
In de cryptozoölogie beschrijft men het als een soort wilde witte ezel met donkerblauwe ogen. Op zijn voorhoofd draagt het fabeldier een hoorn van ongeveer 45 cm, spiraalvormig gedraaid en uitlopend in een punt. Volgens de middeleeuwers kon het dier alleen in bedwang worden gehouden door een maagd.
Sinds enige tijd weten we dat deze beschrijving niet klopt. In een Italiaans natuurreservaat is onlangs een heuse eenhoorn geboren. Het is een hert met één hoorn midden op het hoofd.

De eenhoorn uit Toscane.

“De fabel is werkelijkheid geworden”, zei Gilberto Tozzi, de directeur van het Centrum voor Natuur en Wetenschap in Prato in Toscane waar het dier in gevangenschap is geboren. Men denkt in dat wetenschappelijke onderzoekscentrum dat het dier met één hoorn is geboren ten gevolge van een genetisch foutje. Het tweelingzusje van het hertje heeft wel twee hoorntjes. Directeur Tozzi heeft het nog nooit eerder gezien, maar hij vermoedt dat een dergelijke ongebruikelijke gebeurtenis mogelijk ten grondslag ligt aan de mythe van de eenhoorn. Als het nu gebeurt, waarom zou het ook niet in de middeleeuwen gebeurd kunnen zijn, is zijn stelling.

Geen opmerkingen: