woensdag 1 maart 2006

Vervoer van kinderen


Mag dit nog wel na vandaag.Delft - Tijdens het feestje gisteren ontstond er een discussie tussen de diverse vaders en moeders over het vervoer van hun kinderen in de auto na vandaag. Hoe zit dat nu precies? Ik beloofde het vandaag op ODD te verklaren.

De nieuwe wet is helder: kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een zitje plaats nemen. Een overtreding levert een bekeuring van 45 euro op. De uitzonderingen van de nieuwe maatregel zorgen er voor dat het niet allemaal direct helder is.

Incidenteel vervoer over korte afstanden
Van de ouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kinderen aan de nieuwe eisen voldoen. Een zitje voor kinderen van anderen is niet verplicht. Bijvoorbeeld bij het rijden van en naar een uitwedstrijden van een jeugdteam.

Te weinig gordels
Als er meer passagiers zijn dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen los op de achterbank zitten, zolang de aanwezige gordels maar door andere passagiers worden gebruikt.

Te weinig plaats
Als op de achterbank al twee autostoeltjes of zittingverhogers in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dit geval mag een kind vanaf drie jaar op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken.

Geen gordels achterin
Kinderen jonger dan drie jaar mogen niet op de achterbank vervoerd worden als daar geen gordels aanwezig zijn. De gordels zijn immers nodig om het autostoeltje vast te maken. Kinderen vanaf drie jaar en volwassenen mogen in dat geval los op de achterbank zitten.

Geen gordels voorin en achterin
Als voorin de auto ook geen gordels aanwezig zijn, mogen kinderen tot drie jaar helemaal niet worden meegenomen. Kinderen van drie jaar en ouder mogen in een auto zonder gordels niet voorin zitten als ze kleiner zijn dan 1,35 meter.

Geen opmerkingen: