vrijdag 17 maart 2006

Rooms-katholieken vieren Mirakelfeest


Delft – In het zuiden van ons land vieren niet alleen de rooms-katholieken uitbundig carnaval. Als dat zo zou zijn, dan zouden de feestvierders nu massaal vasten. Ik vrees dat men dat aspect van carnaval zelfs niet meer kent. Het is ook niet langer een exclusief rooms-katholiek feest. Sommige carnavalsverenigingen hebben zelfs een protestante voorzitter. Toch bestaan er nog wel echte roomse feesten.

De overlevering: In Amsterdam, gelegen binnen het bisdom Utrecht, was een man zwaar ziek en vreesde te sterven. Om hem de laatste sacramenten toe te dienen, werd een priester geroepen. Deze gaf hem na de biecht het heilig sacrament van de eucharistie. Echter, na het eten van de geconsacreerde hostie kon de zieke een braakneiging niet onderdrukken. Hij ging naar de brandende haard van zijn kamer en braakte het sacrament daarin uit. Daarop bleek dat de zieke niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar dat bovendien het brood niet door het hoogopvlammende vuur werd aangetast. De hostie, die de volgende dag door de priester van de Oude- of Nicolaaskerk was opgehaald, keerde op wonderbaarlijke wijze weer terug naar het huis van de man. Een nieuw mirakel, zo geloofde men, dat zich daarna nog tweemaal herhaalde. De betrokkenen meenden dat ze eigenlijk niet anders konden doen dan hun woning ombouwen tot een bedevaartkapel.

Een daarvan is het Mirakelfeest. Duizenden traditionele rooms-katholieken bezoeken deze week Amsterdam. Ze geloven dat daar in de middeleeuwen een wonder gebeurde. Een uitgebraakte hostie bleef, volgens de overlevering, onaangetast in de vlammen van een haardvuur. Hoogtepunt van de festiviteiten is - dit jaar voor de 125e keer - ieder jaar weer de Stille Omgang. Er zullen naar verwachting in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 8000 mensen deelnemen aan de tocht. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Stille Omgang op het hoogtepunt. Toen liepen zo’n 60.000 rooms-katholieke mensen mee. Ze hadden daar drie nachten voor nodig. Sinds 1968 is er nog slechts een nachtelijke tocht. Toch is voor traditionele rooms-katholieken Amsterdam nog steeds dé mirakelstad en de verering van Christus in de gedaante van de hostie nog steeds de kern van de Stille Omgang.

Geen opmerkingen: