woensdag 8 maart 2006

One Issue


Rijnwoude – Zoals verwacht heeft de Partij van de Arbeid in tal van plaatsen de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Soms met grote overmacht. De socialisten trokken bijna overal veel stemmers naar zich toe. Zij zijn dan ook de grote winnaars van de verkiezingen. Niet omdat de lokale situatie daartoe aanleiding gaf. Wouter Bos en de zijnen menen dat Nederland het 'hardvochtige, rechtse beleid' van het kabinet Balkenende zat is. Maar daar zijn deze verkiezingen niet voor. Deze verkiezingen moeten gaan over lokale issues.

Mijn broer Martien stond in zijn woonplaats Rijnwoude als lijstduwer op de lijst voor de partij die tegen het plaatsen is van windmolens in het groene hart.

Mijn broer Martien stond in zijn woonplaats Rijnwoude als lijstduwer op de lijst voor de partij die tegen het plaatsen is van windmolens in het groene hart. Zijn partij won twee zetels. "Het zal wel de eerste en laatste keer zijn dat ik verkiesbaar was bij lokale verkiezingen", zegt hij er zelf over. De winst van twee zetels is geheel volgens zijn verwachtingen. Deze lokale, one issue partij, is vooral ontstaan door de weerstand tegen de achterkamertjespolitiek. De discussies over de windmolens en het openbaar groen toonden aan dat de afstand tussen het gemeentebestuur van Rijnwoude en de bevolking erg groot was. De verkiezingsuitslag bevestigt dat opnieuw. Martien: "Het is nu aan de twee kersverse raadsleden om, met behulp van hun deskundige achterban, voor 1 januari 2007 de bouw van de windmolens tegen te gaan. Na die datum zal er geen subsidie meer verstrekt worden en is daarmee het project van de baan."

Geen opmerkingen: