zaterdag 25 maart 2006

De evolutie


Sherborne - We bezoeken de abdijkerk op donderdag, na de weekmarkt. Het eerste dat je opvalt zijn de prachtige waaiervormige gewelven. Je ziet dergelijke waaierplafonds voor zo ver ik weet eigenlijk alleen maar in Engeland. Er staat een spiegelwagentje waarmee we de fraaie sluitstenen beter kunnen bekijken.

Corien bekijkt met behulp van het spiegelwagentje de gewelven.

Er is veel te zien in de kerk. De met houten beelden versierde negentiende eeuwse preekstoel is ook heel fraai. Juist als ik klaar ben met het nemen van foto’s, komt er een schoolklas – jongens en meisjes allemaal in uniform – de kerk binnen. Ze gaan hun bijdrage aan de paasdienst oefenen en vormen voor de banken een koor.

Schoolmeisjes dansen met zelfgemaakte palmtakken tussen de banken.

Terwijl ze zingen, dansen een zestal meisjes met palmtakken door het gangpad tussen de kerkbanken. Er is ook een vleugel binnengereden, waaraan een jongeman de zang begeleidt. Corien luistert in een kerkbank naar de zuivere zang. Ik loop nog wat rond en maak foto’s van het gebeuren. Ze gaan door alsof we er niet zijn. Vijfhonderd jaar geleden zongen hier dagelijks de monniken, nu dansen tienermeisjes lichtvoetig tussen de rijen. De evolutie van de geloofsbeleving in beeld gebracht.

Klik hier voor een filmpje van de meisjes.

Geen opmerkingen: