dinsdag 28 maart 2006

Prinselijk wonen in Poundbury


Sherborne – De Helmondse wijk Brandevoort is ontworpen door de Luxemburgse stadsontwikkelaar Rob Krier. Zijn broer Leon is in dezelfde professie actief. Hij ontwierp een wijk van het Engelse Dorchester: Poundbury. Corien & ik bezochten het vrijdag. Poundbury ligt ingeklemd tussen het schilderachtige Dorchester en de groene heuvels van Dorset. De huizen zijn allemaal in een traditionele stijl opgetrokken - neo-Georgian of neo-Victorian - en gebouwd met materialen uit de streek. Eigenlijk is Poundbury geen suburb (buitenwijk), maar een klein stadje. Het is gebouwd op het landgoed ‘Duchy of Cornwall’ van de Britse kroonprins Charles. Op zijn 57ste nog steeds geen koning, zwaait hij wel de scepter over een eigen stadje. Hij bepaalt erg veel. De huizen hebben geen voortuinen en er staan geen auto’s voor de deur. Er zijn geen gele strepen, verkeersborden en verkeerslichten. Het is opgebouwd uit kronkelstraatjes en kleine steegjes. Er is een village store op het pleintje, waar wel auto’s mogen worden geparkeerd. Ook de ruime toepassing van asfalt valt een beetje uit de toon.

De buurtsuper.

Hoewel de kroonprins wil dat ieder huis een individueel karakter heeft, streeft hij tegelijkertijd naar harmonie in het geheel. Sommige huizen hebben torentjes of pilaren. We zien dat natuursteen en baksteen elkaar afwisselen. Een deel van de huizen is gepleisterd. We hebben absoluut niet het idee in een buitenwijk te zijn beland. Het is gloednieuw en oud tegelijkertijd. Het begon in feitelijk allemaal in 1984. His Royal Highness sprak in een toespraak op niet mis te verstane wijze zijn afkeer uit over de architectuur in de Britse voorsteden. In die bewuste toespraak stelde hij dat planologen meer schade hebben toegebracht aan de Britse steden dan de Luftwaffe.

De achterzijde van het open marktgebouw.

Later schreef hij het boek Vision of Britain waarin hij zijn ideeën uit de doeken doet. In zijn eigen stadje brengt hij ze in praktijk en er is hem veel aangelegen dat het project een succes wordt. Daar lijkt het zeker op. De vraag is zou je zelf in een dergelijk stadje willen wonen? Om eigenaar te worden van een huis hier betaal je zo’n 400.000 pond (600.000 euro). Hoewel er ook huurwoningen schijnen te zijn, is dat toch wel een belemmering. Brandevoort is ongetwijfeld goedkoper, misschien is dat dan een betere keus. Dan maar niet in het stadje van kroonprins Charles.

Geen opmerkingen: