dinsdag 14 maart 2006

Poerimfeest


Tel Aviv – Overal ter wereld vieren de Joden op dit moment het jaarlijkse poerimfeest. Poerim komt van het woordje poer en betekent lot. Het Joodse poerimfeest is ontleend aan het bijbelboek Esther (Esther 9:18-32). Het is nogal een uitbundig feest. Men herdenkt de verlossing van de Joden in Perzië uit de handen van Haman, een hooggeplaatst persoon aan het hof van de Perzische koning. Deze wilde alle Joden in het land uitroeien, maar dankzij de Joodse koningin Esther keert alles zich nog ten goede.

Esther is een heel mooi, Joods meisje. Haar oom Mordechai zorgt voor haar. Ze zijn als ballingen meegenomen naar Perzië. Ze mogen nu weer terug naar hun eigen land maar Mordechai en Ester blijven toch in Perzië. Als de koning besluit een andere vrouw te nemen omdat zijn eigen vrouw niet naar hem luistert, worden er oproepen gedaan aan alle mooie meisjes in het land om auditie te doen. Mordechai vind dit een goed idee en Ester doet mee aan de wedstrijd... Een paar dagen later word de selectie bekendgemaakt en Ester gaat met nog een paar andere meisjes een jaar in een schoonheidsbehandeling. Ze word heel mooi gemaakt en ze mag naar de koning toe om met hem een nacht door te brengen. Ester word uiteindelijk gekozen tot de nieuwe vrouw van koning Ahasveros. Wat de mensen niet weten, is dat Ester een Jood is. Joden werden in die tijd in Perzië gediscrimineerd. Ze heeft dat dus niet verteld. Haman, de minister van Ahasveros, is gewend dat iedereen waar hij langs loopt voor hem buigt. Iedereen doet dat dan ook maar er is 1 man, Mordechai die niet voor hem buigt. Want hij is ervan overtuigd dat je alleen voor God mag knielen. Zodra Haman dat in de smiezen krijgt, is hij heel boos. Hij loopt boos naar huis en samen met zijn vrouw maakt hij een plan om Mordechai te doden. Hij laat een 25 meter hoge paal in zijn tuin zetten om morgen aan de koning toestemming te vragen om Mordechai daar aan te hangen. Dit krijgt hij niet en Haman maakt een plan om alle Joden te doden die in Perzië leven. Hij gaat met een soort leugentje naar Ahasveros en hij weet het precies zo te brengen dat de koning toestemming geeft een wet uit te laten vaardigen waarin staat dat iedereen op de 13e van de maand Adar alle Joden mag beroven en doden. Mordechai geeft aan Ester de opdracht om tegen de koning te vertellen dat Haman de Joden wil uitroeien en dat zij zelf ook een Jood is. Ahasveros word heel boos op Haman en hij laat hem ophangen aan de paal die eigenlijk voor Mordechai bedoeld was. Mordechai word benoemd tot minister, als plaatsvervanger voor Haman, en laat hem een wet uitvaardigen waarin staat dat de Joden zich mogen verdedigen als ze worden aangevallen op de 13e dag van de maand Adar. De Joden vieren dit nog ieder jaar, ze vieren dat alle mensen die Joden wilde uitroeien sinds Haman, het nog niemand is gelukt. Dit vieren ze tijdens het Poerimfeest.

In de synagoge wordt 's avonds de gehele Megillat, het boek Esther, gelezen. Telkens wanneer de naam Haman genoemd wordt, wordt er uitbundig gerateld met de speciale Hamanratel. Na afloop worden de zogenaamde Hamansoren gegeten: zoet gebak in de vorm van oren. Er is ook een optocht van verklede kinderen, waarin natuurlijk koning Ahasveros, koningin Esther, Haman en Mordechaï niet ontbreken. Dikwijls wordt het hele verhaal van Esther uitgebeeld door middel van toneelspel en zang. Uit de kerkgeschiedenis weet ik dat het weinig had gescheeld of het boek Esther was niet toegevoegd aan de huidige boeken van de bijbel. Dan was het ook in het rijtje van apocriefe boeken terecht gekomen. De kerkvaders twijfelde bij het boek Esther omdat geen enkel maal de naam van God genoemd wordt in het boek. Uiteindelijk besloot men het boek vanwege zijn geestelijke diepgang wel op te nemen in de bijbel.

Geen opmerkingen: