dinsdag 21 maart 2006

Britse chef muizenvanger overleden


Een foto op de nieuwe krant, om te bewijzen dat het dier nog leeft..Londen – Engelsen zijn grote dierenvrienden. Als je in het Verenigd Koninkrijk op straat een kind een tik geeft, zal iedereen begrijpen dat je bezig bent met de opvoeding. Als je op straat een hond een tik geeft, kun je reken op verontwaardigende reacties van alle omstanders. Het feit dat Humphrey, een voormalige zwerfkat, op 18-jarige leeftijd is overleden is dan ook groot nieuws. The Sun, een van de grootste Britse kranten opende gisteren met "World of politics mourns a legend”.
Humphrey is dan ook niet zo maar een huisdier. Zwerfkat Humphrey kwam in 1989 aanlopen op Dowing Street 10, de officiële residentie van de premier. In dat jaar was dat Margaret Thatcher. Zij vernoemde de poes naar Sir Humphrey Appleby, de ambtenaar uit de serie "Yes, Minister" en verschafte het zwart-witte dier een thuis. Ook onder haar opvolger John Major bleef de poes op de residentie wonen. De huidige premier Tony Blair dacht daar anders over en dankte de poes in 1997 af. Hij moest voortaan bij iemand van het personeel wonen. Het leidde tot grote commotie. De politieke tegenstanders beweerden dat de poes was afgemaakt om dat Cherie, de vrouw van de nieuwe premier, niet van katten hield.
Cherie bewijst voor de fotografen dat ze Humphrey wel lief vindt.De Britse natie maakte zich boos en er werden vragen gesteld in het parlement. “Humphrey wordt vermist. Tenzij hij publiekelijk wordt getoond, moet ik aannemen dat Humphrey is afgeschoten", verklaarde Alan Clark, lid van de oppositie met veel gevoel voor drama. De regering organiseerde tenslotte een fotosessie voor de pers om de beroemde poes te tonen. Net als bij een gegijzelde werd de poes op de nieuwe krant gefotografeerd. Het bewijs dat het dier nog leefde. ”De poes was slechts tijdelijk uit logeren”, beweerde de persvoorlichter, ”om te herstellen van een ziekte”. De woordvoerder van Blair bracht zelfs een officieel persbericht uit waarin werd gesteld dat de vrouw van de premier het dier niet graag zag vertrekken (Cherie was sad to see him go). Het was niet het eerste persbericht dat de regering over Engelands beroemdste kat, ‘Chef muizenvanger’ Humphrey, uitbracht. Ook in 1994 was er al eens een persbericht verschenen met de officiële ontkenning dat Humphrey een roodborstje had gedood in de tuin. Humphrey is achttien jaar geworden.

Geen opmerkingen: