zaterdag 7 januari 2006

Soldes in Namen


Namen – Op woensdag reden we in twee auto’s naar Namen. Ad & Els en Pieter Jan & Nellie die eerder dit jaar in deze Belgische plaats logeerden, hadden dit geadviseerd. ”Namen is zeer de moeite waard”, wist Pieter Jan nog. Ad beaamde het onmiddellijk:"Namen is een juweel van een plaats met heel wat leuke bezienswaardigheden." Nellie bracht ons naar de eerste. Kordaat stapte zij rechtstreeks op haar doel af: een handwerkzaak. De winkel bleek gesloten. Maar op ons aanbelden kwam een goed gevulde madam naar voren. Zij ging stoppen met de zaak en bood zeventig procent korting aan. De dames in ons gezelschap uitten een gelukskreetje en stortten zich voorover in de lades met garen en band, knoopjes en ritsen. Beladen met tasjes kwamen zij geruime tijd later weer buiten. Op dinsdag was de uitverkoop begonnen in België en de stad hing vol met bordjes ‘Soldes’. Dit leverde een grote uitdaging op. We begrepen wel dat we iets leuks moesten doen, iets anders dan winkelen, maar de verlokkingen van al die soldesbordjes waren te groot. We zagen dus niet veel van Namen, maar wel alles van Blokker, Het Kruitvat, H&M en al die andere zaken met dat prachtige bordje in de etalage.

In het Kruidvat vormde zich al gauw een kluwen van luidruchtige Hollanders die elkaar wees op de vele koopjes.

In de winkels vormde zich al gauw een kluwen van luidruchtige Hollanders die elkaar wees op de vele koopjes. Ik vind dat de reisbrochures in de toekomst de data van de uitverkoop in België maar in de legenda moeten opnemen. Zodat met een klein symbooltje wordt aangegeven waar er iets te halen valt voor de buitenlandse toerist.

Bij het verlaten van het Kruidvat.

Het resultaat na ons dagje Namen is nu dat alle dames een strijkijzer hebben aangeschaft. Hadden ze die dan niet? Ik hoor het jullie vragen. Natuurlijk hadden ze die wel, maar deze waren goedkoop. Er werden ook stapels handdoeken en washandjes aangeschaft. Truien, jassen en kompassen, laarzen, schoenen en sokken, honingmosterd en azijn en een bloeddrukmeter. Te veel om op te noemen. Eigenlijk ook te veel om mee naar huis te nemen. Toch gingen we aan het eind van de dag nog even terug naar het handwerkwinkeltje. Dat was immers nog niet helemaal leeg gekocht en we beschouwden dan inmiddels wel als het doel van deze vakantie-excursie.

Geen opmerkingen: