woensdag 18 januari 2006

Goed gemutst


Offisjeel Jaorblad vur de Carnava.Delft – Gistermiddag bracht de post de 41ste editie van het ”Offisjeel Jaorblad vur de Carnaval”. Of zoals de carnavalsvierders hem noemen de Spurriezeierskrant. Corien & ik hebben de kleurige krant inmiddels helemaal doorgenomen.
Vurzitter Adrie.
Adrie is de goed gemutste vurzitter (voorzitter) van de carnavalsvereniging van de Helmondse wijk Stiphout. In zijn voorwoord dankt hij alle medewerkers en kondigt alle carnavalsevenementen aan. Pastoor Jo van Kessel schreef ook weer in het blad. Hij denkt dat het feest van de zotheid ook dit jaar weer een spetterend feest wordt. Volgens hem houdt het bekende spurrienat het hart en lijf gezond en creatief. Ook Fons Jacobs, de burgemeester van Helmond, schrijft iets in de nieuwe carnavalskrant. Hij is een stuk stichtelijker dan de pastoor. Hij meldt dat aan de vooravond van Aswoensdag de bloemetjes worden buiten gezet en de koektrommel helemaal leeggegeten om daarna aan de veertig dagen vasten te beginnen. De burgemeester twijfelt wel een beetje. Hij denkt dat de christelijke waarden van de Vasten, waarin de loutering van lichaam en geest kon plaatsvinden, nog door weinigen worden nageleefd. Hij roept op tot een moderne versie van het vasten, gericht op een beter begrip tussen alle mensen in onze samenleving. Misschien moeten de spurriezeiers en spurriezeierinnekes dan maar beginnen met een bezoek aan pastoor Jo van Kessel op Aswoensdag.
Corien & ik kwamen in ieder geval al helemaal in de stemming door de kleurige carnavalskrant. Op de site van de spurriezeiers kun je meer lezen over de komende carnavalsevenementen.

Geen opmerkingen: