dinsdag 31 januari 2006

De kleine man en vrouw

Delft – Vorige week zondag bezochten Corien & ik het Legermuseum om de tentoonstelling 'De kleine man en vrouw in een tijd van grote mannen.' te zien Het is een expositie over Napoleon en Hollanders in oorlogstijd tussen 1792-1815. Tussen die jaren werd er in Europa onafgebroken oorlog gevoerd in steeds weer wisselende allianties.Tienduizenden Nederlanders vochten in de Napoleontische legers in Europa. Uniformen, onderscheidingen, brieven, twee kanonnen en een paard vertellen het verhaal van de grandeur en de gruwelijke realiteit van die periode.
Corien bekijkt de kleine man aandachtig.

De ellende die de gewone soldaten in die tijd ondergingen wordt op de expositie zichtbaar in een lange rij etsen van Goya uit diens bekende serie ’Los Desastres de la Guerra’. Ze zijn in bruikleen afgestaan door het Museum Boymans van Beuningen. Het Legermuseum heeft ook prachtige stukken geleend uit de Hermitage in Sint-Petersburg, het Musee de l'Armee in Parijs en de National Gallery in Londen. Zo is zelfs het uniform dat Napoleon in 1815 droeg, het jaar van zijn definitieve ondergang in de Slag bij Waterloo, en later tijdens zijn ballingschap op het eiland Sint-Helena, te zien. Het wassenbeeld van Napoleon, waarmee je op een onverwacht moment wordt geconfronteerd, doet griezelig echt aan, zoals hij daar schrijlings op een stoel zit, zijn rechterarm nonchalant over de rugleuning hangend.
Het wassenbeeld van Napoleon, waarmee je op een onverwacht moment wordt geconfronteerd, doet griezelig echt aan, zoals hij daar schrijlings op een stoel zit, zijn rechterarm nonchalant over de rugleuning hangend.

Er is ook te lezen wat de soldaten er zoal zelf van dachten. Aan elk van de spelers uit de Napoleontische tijd is een soort kijkkast gewijd, waar je soms binnen kunt stappen.

Geen opmerkingen: