maandag 23 januari 2006

De eindeloze oorlog


Delft – Zondagmiddag bezochten Corien & ik het legermuseum om de tentoonstelling gewijd aan de portretten van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. De foto’s zijn gemaakt door de Delftse fotograaf Martin Roemers. Hij won er onlangs de tweede prijs mee bij de Zilveren Camera 2005. De Delftenaar fotografeerde en interviewde veertig oud-strijders uit Nederland, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. De foto’s zijn behalve op de tentoonstelling ook terug te vinden in het boek De eindeloze oorlog. De foto’s zijn nog tot het eind van deze maand te zien in het Legermuseum.

Wij bekijken de Russische veteranen Nikolai Gavrilov & Polina Svjatogorskaja.

We staan hier bij twee van de veteranenportretten. Links Nikolai Gavrilov, hij werd geboren in Rusland in 1922 en diende in het Rode leger. De vrouw naast hem is zijn landgenote Polina Svjatogorskaja. Zij werd geboren in 1925 en was ondanks haar jeugdige leeftijd – ze was 16 jaar – in de oorlog operatieassistente. Ze vertelt in het boek: “Tijdens mijn eerste operatie werd een been geamputeerd. De dokter gaf mij het been. Ik wilde het teruggeven en zei: ‘Maak dat been weer vast’. Toen zeiden ze dat ik het moest gaan begraven.” Het meisje vluchtte huilend naar buiten met het been. Uiteindelijk hebben enkele soldaten het been begraven voor haar.

Corien kijkt nog eens goed naar de Russische veteraan Nikolai Gavrilov.

Roemers fotografeert vaker onderwerpen rond het thema vrede en veiligheid. Daarmee won hij al twee keer de hoofdprijs bij de Zilveren Camera. Hij won in 2000 met een reportage over Nederlandse militairen op de Balkan. In 2002 won hij de prijs met een fotoserie over de vredesoperatie in Afghanistan, waar ook Nederlanders bij betrokken waren.

Geen opmerkingen: