dinsdag 3 januari 2006

De Heiligen van Dinant


Dinant - Op een van de oevers van de Maas ligt de Collegiale Notre-Dame kerk met de karakteristieke bolvormige klokkentoren. De kerk staat hier - natuurlijk niet in deze vorm - al enige tijd. De legende wil dat Sint Materne in 320 na Christus een oratorium bouwde aan de voet van de rotsen hier langs de Maas. We brachten er maandag een bezoekje aan.

De Collegiale Notre Dame in Dinant.

De toren was in het begin van de vorige eeuw de oorzaak van een stevige ruzie in de stad. Tijdens de restauratie in 1924 wilden sommigen het dakgedeelte van de kerk terugbrengen in de oorspronkelijk staat van voor de 16de eeuw. Dat betekende een scherpe spits op elke toren. De mensen die de bolvorm wilden behouden, wonnen en de bolvorm bleef. Ik vind die nu juist zo typerend voor deze kerk. Overigens was die bolvormige klokkentoren toen hij in 1566 geplaatst werd eigenlijk bestemd voor het stadhuis. De kerk vond men toen toch belangrijker.

We bewonderen de kerk

We wandelen geruime tijd door het gotisch monument en bewonderden de vele kunstwerken. Er is fraai beeldhouwwerk en kunstig houtsnijwerk. De koperen kroonluchters, in zogenaamde dinanderie, uit de 18de eeuw zijn zeer de moeite waard. Ad wees erop. Er is een ruimhartige aanwezigheid van Heiligen. Men heeft niet echt een keus gemaakt tussen hen. We zagen natuurlijk O.L. Vrouw (zij is de patrones van de kerk), maar ook Sint Niklaas, Sint Pieter, Sint Perpetuus, Sint Lambertus, Sint Julie Billiart, Sint Materne en Sint Hubertus. Om er maar een paar te noemen. De heilige Franciscus en Cornelia ontbraken echter en die horen daar ook bij. Toch?

Geen opmerkingen: