maandag 30 januari 2006

De beste wensen voor 4704


Den Haag – Voor meer dan een miljard mensen begon gisteren een nieuw jaar: zij vierden de Chinese jaarwisseling. De afstammelingen van 's werelds oudste beschaving stapten 4704, het Jaar van de Hond, binnen. Corien & ik vierden de jaarwisseling in Den Haag met onze Chinese vrienden mee.

De ruim 43.000 in Nederland wonende Chinezen vierden zondag de Chinese jaarwisseling.

Het nieuwe jaar begon om klokslag 15.15 uur met een traditionele leeuwen- en drakendans, veel hard knallend vuurwerk en grootse maaltijden. Zo luidden Chinezen over de hele wereld het nieuwe jaar in. De datum voor het Chinese Nieuwjaar varieert, maar is altijd tussen 21 januari en 20 februari, op de eerste dag van de 'maanmaand'.

De ruim 43.000 in Nederland wonende Chinezen vierden zondag de Chinese jaarwisseling.

Ook de ruim 43.000 in Nederland wonende Chinezen vierden feest. In Den Haag werd gisteren het Jaar van de Hond officieel begonnen in aanwezigheid van minister Verdonk van vreemdelingenzaken en integratie en mevrouw Xue Hanqin, ambassadeur van de Volksrepubliek China. Corien & ik waren van de partij en feestten met de Haagse Chinezen mee.

De ruim 43.000 in Nederland wonende Chinezen vierden zondag de Chinese jaarwisseling.

Ik vroeg tijdens een rustig moment aan een van de feestvierende Hagenaars waarom de jaren aan een dier zijn opgedragen. Hij vertelde me dat Boeddha ooit eens alle dieren uitnodigde om Chinees Nieuwjaar te komen vieren. Maar bijna alle waren ze te druk met de beslommeringen van alledag. Ze kwamen niet naar het feest. Alleen de rat, de buffel, de tijger, de kat, de draak, de slang, het paard, de geit, de aap, de hond en het everzwijn gingen in op de uitnodiging. Toen besloot Boeddha aan elk van hen een jaar te wijden. “Deze legende van Boeddha en zijn dieren bepaalt sindsdien het karakter en het gedrag van de mensen die in het betreffende jaar worden geboren,” vond de Chinese Hagenaar.

De ruim 43.000 in Nederland wonende Chinezen vierden zondag de Chinese jaarwisseling.

Het Chinese Nieuwjaar is ook het Lentefeest en net als ons nieuwjaarsfeest is het een happening samen met familie en vrienden. "Maar voor wij feest kunnen vieren, moet er veel gebeuren," vertelde mijn Chinese vriend. Hij legde uit dat het huis grondig moet worden schoongemaakt en alle schulden zijn afbetaald. Ook worden deurposten versierd met spreuken over geluk, rijkdom en voorspoed. Vaak hangen deze spreuken ondersteboven, waarmee de komst van een nieuwe periode wordt gesymboliseerd. Op nieuwjaarsdag mag niet worden schoongemaakt uit angst dat goed geluk wordt weggeveegd. Om diezelfde reden wassen Chinezen op die dag ook hun haar niet. Het gebruik van scharen en messen is verboden. Deze instrumenten zouden het goede fortuin kunnen wegsnijden.

Geen opmerkingen: