zondag 29 januari 2006

Snelgroeiers sneuvelen


Delft – Het is gedaan met de populier en de wilg in Delft. De gemeente wil ze kwijt en de komende jaren worden ze gekapt. Ze zijn er inmiddels volop mee bezig. Ik zie de wilgen en populieren in onze wijk dan ook stuk voor stuk sneuvelen. Het einde van de levensduur van de bomen is in zicht is en ze vergen bovendien teveel onderhoud, geeft de gemeente als reden voor de massale kap op in onze lokale krant.

Het is gedaan met de populier en de wilg in Delft.

De gemeente geeft voortaan de voorkeur aan duurzamer soorten zoals de kastanje en de eik. Die bomen groeier minder snel, maar hebben wel een langere levensduur. Dat de populieren en wilgen onder vuur liggen, heeft te maken met de ontwikkeling van onze Prinsenstad. In de jaren zeventig verrezen er veel nieuwbouwwijken. Daarin zijn in grote getale de twee veroordeelde bomensoorten aangeplant. Het moesten immers in korte tijd volwaardige bomen zijn. Het resultaat van dat beleid is nu dat de bomen aan het einde van hun Latijn zijn. De bomen die nog een jaar of tien te gaan hebben, worden overigens toch gekapt.

Vooral de wilg heeft veel onderhoud nodig. Deze bomen hebben last van de watermerkziekte.

De gemeente geeft als reden dat de bomen inmiddels erg groot zijn en steeds meer onderhoud vergen. Het is kennelijk ondoenlijk om ze allemaal te snoeien en hun laatste jaren te laten volmaken. Vooral de wilg heeft veel onderhoud nodig. Deze bomen hebben last van de watermerkziekte. Hij sterft langzaam, de takken vallen eraf en hij wordt gevaarlijk. Maar gelukkig is het uitgangspunt van de gemeente dat elke omgezaagde boom wordt vervangen.

Geen opmerkingen: