dinsdag 24 januari 2006

Beter met de jaren of seconden?


Dr. Hiroshi Tanaka.Delft – Sander vertelde me onlangs dat er nu een machine is die het mogelijk maakt om het rijpingsproces van wijnen enorm versnellen. Het is een uitvinding van de Japanse wetenschapper Hiroshi Tanaka. De man werkte vijftien jaar aan een elektrolyse-apparaat waarmee hij in vijftien seconden goedkope nieuwe wijn kan omtoveren in een dure rijpe wijn. Rode wijnen worden complexer, terwijl witte wijnen door behandeling met het apparaat droger worden.
Hiroshi Tanaka baseert zich op het principe van elektrolyse (een scheikundige methode waarbij met een elektrische stroom verbindingen en elementen worden gescheiden). De wijn gaat samen met kraanwater door de smalle buisjes van het elektrolysetoestel van Dr. Tanaka. Daarna worden water en wijn weer van elkaar gescheiden door een membraan dat ionen uitwisselt. Tanaka zegt op zijn baanbrekende uitvinding inmiddels patent te hebben. Heel verstandig want hij wint jaren met zijn vinding. Door de elektrolyse worden de waterstof- en zuurstofatomen rond de alcoholmoleculen razendsnel herschikt, een rijpingsproces waarvoor de natuur in normale omstandigheden jaren nodig heeft. Het toestel kan vier liter wijn per minuut omzetten.
Ik denk dat in Frankrijk – waar de wijncultuur een heilige hoeksteen van de beschaving is – de wijnverbouwers verbleken bij de gedachte aan deze methode. Ik ben ook nog niet overtuigd dat een machine goedkope wijn kan omtoveren tot een feest voor de smaakpupillen. Het natuurlijke proces van rijping kan dan misschien worden nagebootst, het kan volgens mij nooit de plaats innemen. De wijnindustrie reageert dan ook vooralsnog voorzichtig op de mogelijk fenomenale doorbraak, maar houdt tegelijk de bezigheden van de Japanse wetenschapper scherp in de gaten.

Geen opmerkingen: