dinsdag 24 januari 2006

Gebakken peren

Peren met port.Delft – Ik herinner me dat we thuis peren aten als groente. Net als appelmoes aten we ook gekookte peren als een groente. Ik ontwikkelde er als jongen geen grote liefde voor de vruchten voor. Ik vond het te zoet. De peren verdwenen later van het menu, niet alleen als groente, maar ook als dessert. De peren zijn echter weer helemaal terug. Zeker nu in de winter, de echte perentijd. We eten gekookte peertjes nu echter als dessert. Met vla, yoghurt of ijs en bestrooit met geroosterde amandeltjes. We koken ze in wijn. In Glühwein, die we kantenklaar kopen, of gewoon in een eerlijke bordeaux met een kaneelstokje. Het levert een simpel maar overheerlijk dessert op. Kleindochter Sietske is een grote liefhebster van onze peertjes bleek laatst toen we het weer op het menu hadden. Ze wilde er eerst eentje proeven. Dat beviel haar goed en ze wilde er graag nog meer. De donkerrode peertjes waren een smakelijke attractie. Sander vertelde me de zondag daarop dat zij de peertjes niet in rode wijn, maar in rode port koken. Dat klonk erg smakelijk. We hebben dus de volgende keer de peertjes ook in rode port gekookt. Hij heeft gelijk: het levert inderdaad een heerlijk dessert op. Terwijl ik gisteravond mijn peertjes verorberde, vroeg ik me af of er nog meer varianten zijn. Met andere woorden, hoe maken jullie de peertjes klaar? Wie heeft er een tip voor een peertjesrecept.

Geen opmerkingen: