zaterdag 19 november 2005


Schoonheid


Helmond – Onlangs kreeg ik deze foto van Pieter Jan. Het thema van het plaatje is overduidelijk schoonheid. Daarover kun je heel praktisch zijn, maar ook heel filosofisch. De praktische kant zien we op het plaatje. Het lijkt me erg veel moeite. Zeker als je bedenkt dat het Engelse spreekwoord zegt: “Beauty is in the eye of the beholder”. Daar kun je als ‘schoonheid’ zelf dan niet veel aan doen. Als je luistert naar wat Confucius over schoonheid zei, behoef je eigenlijk helemaal geen moeite te doen. Hij vond: “Alles heeft z'n schoonheid alleen ziet niet iedereen dat altijd." Maar daar gaat het nu juist om. Wat zie je? Wat is in het oog van de waarnemer? Aristoles zag het voordeel van schoonheid wel in. Hij zei: “Schoonheid is een betere hulp dan alle aanbevelingsbrieven.”

Klik op de foto en bekijk de schoonheid.

Toch is er nog wel iets te verbeteren. Hoe mooi je ook bent. De beroemde Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare wist ook wat: "Door die gracieuze tooi die waarheid geeft, lijkt schoonheid nog veel schoner." Kijk dat klinkt mooi, maar geldt het ook voor mensen die lelijk zijn? Wordt hun lelijkheid geaccentueerd door de waarheid? In dat geval misschien de keiharde waarheid. Ook in schoonheid is er smaakverschil. De Franse schrijver Paul Léautaud meende namelijk: "Gevoelige mannen geven de voorkeur aan de avond boven de ochtend, aan de nacht boven de dag, en aan de schoonheid van een rijpe vrouw boven die van een meisje." Er schuilt een troost in die woorden. Zeker als je de dichtregels van Joost van den Vondel “De schoonheid en de jeugd en kan niet lange duren”, tot je door laat dringen. Maar uit de foto blijkt duidelijk dat wat je er ook van vindt, iedereen is hoe jong en mooi ook toch steeds bezig met schoonheid. Wellicht is dat wat Plato bedoelde met "Het gaat niet om de schoonheid die je hebt, maar om de schoonheid die je verlangt." Hoe schoon is dat?

Klik op de foto om te zien wie deze schoonheid is.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

He gefeliciteerd met je verjaardag. Als schoonheid met jaren komt is er weer wat bijgekomen...

webbeheerder zei

Dank je.

De middelbare leeftijd is die leeftijd waarop je je 's zaterdagsavonds net eender voelt als je je vroeger 's maandagsmorgens voelde.

Anoniem zei

Zij is er niet veel knapper op geworden.. ik denk namelijk dat ik de eerste toch schoner vind dan de tweede, daar zijn haar ogen ten minste nog gelijk. (die chemische rommel ook altijd in die schoonheidsproducten)
Nog heel erg gefeliciteerd met je verjaardag!
Groetjes,
Anne-Sofie