zondag 20 november 2005

Miss Marple 75 jaar

Schrijfster Agatha Christie. Margaret RutherfordDelft – Dit jaar viert de krasse oude speurster Miss Marple haar 75ste verjaardag als romanfiguur. De creatie van Agatha Christie loste haar eerste moordzaak op in 1930. De beroemde Britse schrijfster introduceerde de eeuwige oude vrijster in het boek “Murder at the Vicarage” niet op een erg vriendelijke manier: "Ze is de ergste kat in het dorp. En ze weet altijd alles wat er gebeurt en trekt daaruit dan de slechtste gevolgtrekkingen." Ze had toen nog geen idee hoe populair de oude eeuwige speurneus zou worden bij de lezers. In haar volgende boek waren de scherpe kantjes er dan ook al vanaf. Miss Marple werd een zachtmoedig, vriendelijk oud dametje - dat altijd het slechtste in de mens bleef vermoeden. Dat wel. In korte tijd had de amateur detective Miss Marple haar tien jaar eerder gedebuteerde beroepscollega Hercule Poirot in populariteit minstens geëvenaard. Uiteindelijke vervulde Miss Marple de hoofdrol in twaalf boeken en talloze korte verhalen.
Joan Hickson.Geraldine McEwan.Zoals elke grote detective heeft Miss Marple haar eigen methode. Haar woonplaats, het dorpje St. Mary Mead, is een microkosmos, een afspiegeling van de grote boze wereld. Bij elke moord die ze oplost, trekt ze een vergelijking met het dorpsleven. Een vergelijking die op het eerste oog nergens op slaat en waarmee ze bij politie en verdachten de indruk wekt ze niet allemaal op een rijtje te hebben. Tot bij de ontknoping het dorpsvoorval de sleutel tot de oplossing blijkt te zijn.
Later verscheen Miss Marple ook in de film en op de TV om haar moorden op te lossen. De eerste creatie van haar die ik me kan herinneren is die van Margaret Rutherford. Een stevige oude dame. Later, toen Joan Hickson in een BBC-serie op de buis verscheen, bleek het plotseling een fragiel oud dametje. In de laatste versie, de serie van Granada TV, wordt Jane Marple vertolkt door Geraldine McEwan en ook nu is ze niet erg fors.

Geen opmerkingen: