donderdag 24 november 2005


De Avonden moet blijven


De Zwiters-Franse componist Arthur Honegger.Hilversum – De Zwiters-Franse componist Arthur Honegger (1892-1955) studeerde aan het conservatorium in Parijs. Aanstaande zaterdag zal de pianist Arthur Schoonderwoerd in het Utrechtse Vredenburg met Valérie Guillorit liederen van Honegger ten gehore brengen. Gisteravond besteedde Aad van Nieuwkerk in VPRO ‘De Avonden’ daar aandacht aan. Hij deed dat rechtstreeks vanuit Parijs vanaf de plek waar de componist studeerde. In datzelfde programma was het volgende uur de Delftse fluitist Ronald Snijders samen met de anderen van ‘Absurd Nederland’ te horen. Net als Wim de Bie en de Nederlandse groep Chelsea Hotel. Er was ruim aandacht voor de opening, in een oud VOC-pakhuis in Delftshaven, van het cultureel podium Worm en verder was er heerlijke muziek van Bas Springer. Hij bracht Salsa Dura uit Porto Rico.
Voor al deze culturele versnaperingen is in Nederland gelukkig ruimte op de radio. Onze radiozenders zijn niet dicht geplamuurd met lichte muziek en inbel-programma’s. Wij zijn geen land van cultuurbarbaren waar de ether alleen wordt gebruikt om geld te verdienen.
Wil vecht voor De Avonden.Helaas, was het maar zo. De bezuinigingsplannen voor de Publieke Omroep bedreigen de laatste culturele eilandjes in de ether. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep is voornemens ‘De Avonden’ van radio 747 te verwijderen. Nicht Wil, werkzaam bij die omroep, meldde me: "Mijn zender wordt van laatste reclamevrije zender omgetoverd tot melkkoe; de Raad van Bestuur wil overdag lichte muziek draaien in de verwachting 4 miljoen reclame-inkomsten te organiseren. Zo wordt de cultuur verkwanseld. De rest van de zendtijd is voor minderheden en religieuzen, het is verboden, anders zouden ze die groeperingen ook afvoeren.”
Dat klinkt heel zorgelijk. En niet alleen voor cultuurminnend Nederland. Ook haar eigen toekomst ziet Wil somber in: ”Mijn baas gaat 1 mei met pensioen en zal niet worden opgevolgd, alweer een bezuiniging. Het is niet moeilijk om te bedenken wie de volgende bezuinigingspost wordt, wat is tenslotte een secretaresse zonder baas.”
Het wordt tijd voor actie. Wil vraagt jullie hulp. Het enige wat ze wil is dat je een e-mailtje stuurt met een protest naar de VPRO. Klik daarvoor hier. ”Meer dan de tekst DE AVONDEN MOET BLIJVEN is niet nodig. Alles wat je daar nog aan toevoegt is van harte welkom.” zegt Wil. Ik ben het van harte met haar eens. Mail jullie steunbetuiging naar hen!

Geen opmerkingen: