Op weg naar de oplossingLonden – Op weg vanuit de Cotswold naar Dover zagen we langs de autoweg reusachtige kunststoffen vliegenmeppers. Het zijn gigantische synthetische bomen. Na de reusachtige molenwieken op palen die we langs de snelwegen zien, zijn zij de laatste ‘aanwinst’ in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Zo begin ik over een tiental jaren waarschijnlijk een stukje voor ODD. De kunstbomen zijn nog geen vertrouwd gezicht, maar ze komen er wellicht wel. De Britse Institution of Mechanical Engineers heeft de bouw van dergelijk bomen opgenomen in haar plannen tegen de opwarming van onze planeet. Ze noemen de kunstbomen een “veelbelovende oplossing om CO2 te verzamelen en te converteren naar een vorm die kan worden opgevangen en opgeslagen”. Ze verzamelen volgens het instituut op doelmatiger manier CO2 dan echte bomen. De instelling heeft berekend dat 100.000 kunstbomen – dat is een kunstmatig bos van 600 ha - voldoende zijn om alle uitstoot uit de woningen van Groot-Brittannië, het Britse verkeer en de Engelse kleine industrie op te vangen. Voor de hele planeet zouden vijf miljoen kunstbomen nodig zijn. Ik las hierover op de ferry naar huis in de Times. Ik keek naar buiten en zag op het eindeloze water slechts schepen. Zouden hier straks behalve booreilanden ook kunstmatige eilanden met kunstbomen verrijzen? Het blijkt keer op keer erg moeilijk om bindende internationale afspraken te maken over het verminderen van de CO2-uitstoot. Is dan niet verminderen en maar opvangen en daarna opnieuw gebruiken de oplossing? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het er allemaal niet fraaier op wordt. Wat vind jij? |
Room with a view in New York
7 maanden geleden
4 opmerkingen:
Dat is veelbelovend!!
Dat er in het stukje staat dat jullie over een jaar of 10 nog steeds fervente Engelandvaarders zijn!
X
Sas
Je hebt gelijk Saskia. We gaan nog heel vaak naar Engeland. Tien jaar dat is toch niks. En zodra onze kleinkinderen een rijbewijs hebben, ga we zelfs met chauffeur.
Voor die chauffeur heb je geen kleinkinderen nodig...
Het viel me op dat je in Engeland nog zo weinig windmolens ziet!
Dat klopt Saskia. Ik weet nog wel een paar familieleden die ons willen rondrijden. Nog niet zo lang geleden was jij er een van. Maar over tien jaar? Wie weet wie er dan aan het stuur zit.
Een reactie posten