vrijdag 4 september 2009

Dol op vogels

Condicote – Niet ver hiervandaan is de Donnington brouwerij. Het is een kleine lokale brouwerij die bier levert aan 19 pubs hier in de omgeving. Ze verkopen het bier ook in flessen aan particulieren, maar je moet je best doen om het te verkrijgen. De supermarkt heeft het niet. Er wordt daar al bier gebrouwd sinds 1865. Boer Richard Iles Arkell begon in dat jaar, naast zijn agrarische activiteiten, met brouwen.
De Donnington brouwerij.

Huisbaas Jeff vertelde me er over. Sander en ik bezochten de brouwerij al eerder om wat lokaal bier in te slaan. Samen met Corien en Saskia maakte Jeff en ik gistermiddag een ritje door de omgeving en bezochten de brouwerij opnieuw. Het gebouw dateert uit 1291. Het heeft allerlei bestemmingen gehad. Thomas Arkell, de opa van Richard, kocht het gebouw in 1827.
Sander bij Donnington brouwerij.

Zijn kleinzoon Richard verkocht zijn eerste bier volgens Jeff “to the gentry in the hunting field”. Maar omdat het bier van goede kwaliteit is, bouwde hij al snel een royale klantenkring op. Jeff is één van deze tevreden klanten. Ook wij zijn erg tevreden over de kwaliteit van dit bier. De brouwerij is altijd in het bezit van de familie Arkell gebleven. In 2007 overleed brouwer Claude Arkell kinderloos. Hij liet de brouwerij na aan zijn neven Peter en James Arkell. De brouwerij en de geheime recepten blijven dus in de familie.
Witte en zwarte zwanen op het meer bij de brouwerij.

De brouwerij ziet er nog net zo uit als honderd jaar geleden. Computers maken geen deel uit van het brouwproces. Alles wordt met de hand geschreven. Ook de rekeningen. Dat is leuk om te weten als je op dit plekje staat. Het honingkleurige gebouw ligt in een vallei vlak bij een klein meertje. We zagen witte en zwarte zwanen op het water. De vogels zijn er nog niet zo lang. Die zijn er dankzij Claude. Hij was dol op vogels en haalde de zwarte zwanen in Australië.

Geen opmerkingen: