donderdag 10 september 2009

Terug naar 1923


Delft – Er klinkt applaus als een belangrijk historisch gebouw het originele karakter door een restauratie terugkrijgt. Dat is logisch, want het is belangrijk dat het culturele erfgoed van ons land in stand wordt gehouden. Maar het gaat niet alleen om eeuwenoude gebouwen, het gaat ook over de bouwkundige geschiedenis die nog niet zolang geleden werd voltrokken. Daarom verdient woningcorporatie Vidomes ook een pluim.


De Jan de Wittstraat in Delft na de renovatie van de huizen.

Na renovatie van zevenentachtig woningen in en rondom de Jan de Wittstraat zien die er weer uit zoals ze in 1923 werden gebouwd. De binnenkant van de woningen zijn opgeknapt naar de huidige standaard, met een nieuwe badkamer, keuken en toilet, maar de gevels zijn weer historisch correct. Het schilderwerk van de huizen heeft weer de kleur uit 1923; Bentheimer crème en grachtengroen.


 De Jan de Wittstraat in Delft na de renovatie van de huizen.

De voordeuren zijn ook weer origineel. Niet meer een groot glaspaneel, maar mooie houten deuren met een klein raampje. Aan de hand van oude foto’s maakte een deurenfabrikant replica’s van de originele voordeuren. Zo zag de Jan de Wittstraat eruit in 1923, een keurige rij huizen met dakkapellen. De gevelstenen waarop de naam van de toenmalige woningbouwvereniging Patrimonium prijkt, zijn er ook nog. Zo kan je dus ook renoveren.

Geen opmerkingen: