maandag 21 september 2009

Teut in Lommel


Eersel – Wel eens teut geweest? Of weet je niet wat dat betekent. Dat kan want het heet overal weer anders. De een zegt dat hij ‘als een balletje’ is, anderen zijn duidelijker en hebben het over beschonken, bezopen, dronken, in de olie, in de lorum, kachel en lazarus. Zo kan ik nog wel even door gaan. In het Belgische Lommel hebben ze er een markt naar vernoemd. Zondag bezochten we met zijn vijven die Teutenmarkt. Maar zoals we al vermoedden heeft de markt in het centrum van het bruisende plaatsje helemaal niets met misbruik van drank te maken.

Er is veel te doen op de Teutenmarkt in het Belgische Lommel.

Van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar is er elke zondag een gezellige rommel-, brocante en antiekmarkt in Lommel. Die heet Teutenmarkt. De enige drank die zeer ruim aanwezig is, vind je in het bierhuis. Daar verkopen ze vierhonderd verschillende Belgische biersoorten. Dat wel dus. Ik vroeg aan de jongeman waar ik bij afrekende waar het woord Teutenmarkt vandaan kwam. Hij vertelde dat er vroeger veel teuten in Lommel woonden.

Op het Bordes van het stadhuis in Lommel zie je Corien, Nienke, Benthe en Dieuwertje staan.

Een teut is namelijk een rondreizende handelaar. Vanuit zijn thuisbasis in Lommel bezocht hij met zijn koopwaar op de rug zijn klanten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg of zelfs Denemarken. De teuten vertrokken in de lente en kwamen in de winter weer naar huis in de Kempen. “Het zijn gewoon marskramers”, riep ik. Dat was niet zo volgens hem. Daarvoor waren ze te strak georganiseerd in een gilde. De beroemde markt in Lommel is nog een overblijfsel van dit fenomeen. Teuten deden Nienke, Benthe en Dieuwertje overigens niet, want er waren ook heel wat kermisattracties te bezoeken. Als bewijs daarvan klik hier en klik hier en klik daar voor een filmpje.

Geen opmerkingen: