donderdag 2 juli 2009

Moordhal van Noordenbos


Delft – Het leuke van kunst langs de openbare weg is dat je het ontstaan daarvan helemaal kunt volgen. Toen ik de Delftse kunstenaar Tijn Noordenbos vorige week dinsdag bezig zag op de schutting voor museum het Prinsenhof, vroeg ik hem of hij bezig was met zijn versie van de ‘moordhal’. Je weet wel de plek in het Prinsenhof waar Willem van Oranje op 10 juli 1584 werd doodgeschoten door Balthasar Gerards. Tijn haalde zijn schouders op. “Ik weet het nog niet”, zei hij.
 De Vader des Vaderslands zit gehuld in oranje kleding in een stoel en tussen de pilaren heeft zijn moordenaar zich reeds verscholen.

Toen ik samen met Corien, Els en Marlotte twee dagen later weer langs het Prinsenhof kwam was de 58-jarige kunstenaar al een stuk verder met zijn muurschildering. Hij had ondanks de hitte van de zon dapper doorgewerkt aan zijn kunstwerk. Nu zagen we ook dat hij had gekozen voor zijn versie van de moordhal. De Vader des Vaderslands zit gehuld in oranje kleding in een stoel en tussen de pilaren heeft zijn moordenaar zich reeds verscholen. Het ruiterpistool al in de aanslag.
 Het verhaal zal in de komende weken ongetwijfeld nog veel worden verteld aan de hand het kunstwerk van Noordenbos.

Els merkte op dat de moordenaar van Willem de Zwijger ondanks zijn Franse komaf de Spaanse kleuren geel en rood droeg. Het was immers de Spaanse koning Filips II die ‘onze Willem’, zoals ze hem in het museum liefkozend noemen, vogelvrij had verklaard en verbannen uit de Nederlanden. Het was dit vonnis dat Balthasar Gerards voltrok. Het verhaal zal in de komende weken ongetwijfeld nog veel worden verteld aan de hand het kunstwerk van Noordenbos.

Geen opmerkingen: