zondag 19 juli 2009

De vermoedens van Mr. Whicher

De vermoedens van Mr. Whicher.Delft – De redactie van ODD is nieuwsgierig naar het boek dat jij in de vakantiekoffer stopt. Als wij op reis gaan, stoppen Corien & ik meestal geen boek in de koffer. Dat is niet toereikend. We nemen een aparte boekentas mee met daarin meerdere boeken. Wij verteren heel wat leesvoer onderweg. Daarin zijn we niet uniek. Heel veel mensen nemen boeken mee op vakantie. Ik weet dat Nella en Nellie, net als Corien, wekelijks minstens één boek verslinden. Dat doen ze op vakantie dus ook. Ad is ook al zo’n lezer. Hij heeft een bijna complete collectie boeken van de Schot Alistair MacLean, auteur van o.a. ‘The Guns of Navarone’ en ‘Where Eagles Dare’. Hij heeft altijd wel een boekje van de befaamde Schot op zijn Belgische vakantieverblijf op het nachtkastje liggen. Adrie schaft ook wekelijks nieuwe boeken aan. Hij heeft inmiddels dan ook een behoorlijk uitgebreide collectie stripboeken. Daar zitten zelfs diverse complete collecties tussen. Zo heeft iedereen zijn voorkeur als het op lezen aankomt.
Het laatste boek dat ik meenam op een reis is: ‘De vermoedens van Mr. Whicher’ van Kate Summerscale. Het is een non-fiction boek dat leest als een roman. Ik had moeite om het weg te leggen en had het graag in één ruk uitgelezen. Iedereen die van Miss Marple, Hercule Poirot of Sherlock Holmes houdt, moet zeker kennis nemen van dit spannende boek. Ook de liefhebbers van modernere speurders zoals Frost, Morse of Lewis kunnen hun hart ophalen bij dit waar gebeurde verhaal. Niet alleen de schrijvers van deze moderne detectives, maar ook Edgar Allen Poe, Charles Dickens, Agatha Christie, Arthur Conan-Doyle en Wilkie Collins zijn allemaal schatplichtig aan de speurder in dit boek: inspecteur Jack Whicher. Hij heeft model gestaan voor de helden uit hun boeken. Het verhaal speelt in het Engeland van 1860. Het heeft alle ingrediënten die we nu kennen uit de boeken van Christie: een lijk, een slimme detective, een afgelegen landhuis en een verdachte familie met veel geheimen.
Het boek was op mijn verblijf in Duitsland steeds binnen handbereik.

In 'De vermoedens van Mr. Whicher' reconstrueert schrijfster Kate Summerscale op minutieuze wijze de feiten van een gruwelijke zaak. Op buitengewoon intelligente manier ontrafelt ze het mysterie. Ik kan je dit boek van harte aanbevelen voor deze zomer.
Heb jij ook een dergelijk aanbeveling voor de lezers van ODD? Stuur dan jouw nominatie voor een vakantieboek naar de redactie van ODD. Wat mogen we niet missen? Wat moeten we in de koffer doen naar onze vakantiebestemming? Laat het ons weten.

Geen opmerkingen: