maandag 27 juli 2009

Retourtje Romeinen


Delft – Als jongentjes uit allerlei soorten speelgoed mogen kiezen, gaan ze bijna allemaal voor de houten zwaardjes en de plastic schildjes. Maar als kinderen zich mogen verkleding in een Romeinse soldaat en een echte tuniek met bijbehorende helm en schild krijgen, zijn ook de meisjes snel van de partij. Verkleden is immers voor alle kinderen leuk. Dat bleek afgelopen zaterdagmiddag in het Legermuseum in Delft. We waren er met Saskia & Sander en de vier kinderen. Alleen Dieuwertje wilde het van een afstandje bekijken. Nienke, Emma en Abel deden naar hartelust mee in de workshop ‘Retourtje Romeinen’.

De Romeinse legionairs staan klaarvoor d eaanval.

Ze stapten graag in de sandalen van een Romeinse legionair. Ze betraden in het museum een Romeins fort en stapten vol enthousiasme in de wereld van legionairs en auxiliairs. Een legionair in volle uitrusting leerde de kinderen hoe ze een aanval moesten voorbereiden en uitvoeren.

In afwachting van het speerwerpen.

Hoe ziet een Romeinse uitrusting eruit? Hoe was het Romeinse leger ingedeeld? Op deze vragen kregen we een antwoord, want het legermuseum organiseert in de weekenden en tijdens de zomervakantie voor jong en oud allerlei leuke activiteiten rond het thema. Nienke en Emma leerden over de opbouw en indeling van het Romeinse leger en ontdekten welke strategieën de Romeinen toepasten. Abel deed net of hij het begreep en deed gewoon mee. In verschillende tenten zagen we met z’n allen filmpjes, voelden we hoe zwaar een maliënkolder is en stelden we ons eigen leger samen. We konden elkaar op de grote tentoonstelling nooit kwijtraken. Als we iemand zochten, klommen we in de wachttoren en hadden zo een mooi overzicht over het hele kamp. Met behulp van oefenwapens werden de nieuwe de rekruten op een binnenplaatsje getraind in het gooien van werpspiesen. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders was het een erg leuk middagje.

Klik hier voor de aanvalsoefening en klik hier om Nienke en Emma te zien speerwerpen.

Geen opmerkingen: